Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Til Kina - for svingende!

Metropolitandanseren Andreas Bjørneboe får Kina som arbeidssted denne sommeren. Nordmannen skal danse i Kinas største operahus, og bli fulgt av kameraer hele dagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av en måned skal New York-danseren Andreas Bjørneboe (31) gjeste de største operahusene i fire av Kinas største byer. Sammen med tre amerikanske dansere er han plukket ut til å danse med Shanghai symfoniorkester og Kinas suksesskomponist Tian. Oppsetningene er basert på Tians siste plateutgivelse «Dancing waves», og hele månedens begivenheter blir foreviget i et kinesisk produsert dokumentarprogram.

- Vi blir vel fulgt med kameraer fra dusjen til scenen, men jeg tror det blir artig, sier Andreas Bjørneboe forsiktig.

Proff i ti år

Andreas Bjørneboe har vært profesjonell danser i New York siden 1989/90.

- Kompaniene jeg har danset for utfører svært forskjellige stiler, noe jeg har dratt stor nytte av. Jeg behersker teknikkene, dermed blir også friheten og mulighetene større kunstnerisk sett, sier Bjørneboe, som har høstet gode kritikker i amerikansk presse. I New York Times har han fått omtale som: «...tar pusten fra deg», «Nydelig framførelse av Andreas Bjørneboe» og «...danser med stor energisk renhet».

I dag er 31-åringen ansatt i Metropolitan Opera Ballet New York. Et operahus som regnes som et av de beste i USA.

Til Norge?

Andreas synes han danser bedre enn noen gang, mer moden og mer trygg. Dersom fysikken holder, danser han gjerne i ti år til.

- Både min sveitsiske kone og jeg kunne tenke oss å bo i Norge, så jeg ville absolutt vurdert å jobbe her dersom jeg hadde fått et interessant tilbud. Det er ingen som har spurt meg, men det er vel heller ingen som vet hvem jeg er, flirer den flotte og høyreiste danseren.