Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Norge-Kina

Til Kina for å åpne dører

Det berømte slagordet for dansk diplomati, «flagget følger flæsket», kan snart fornorskes til «flagget følger laksen».

TIL KINA: Statsminister Erna Solberg  og utenriksminister Børge Brende.
TIL KINA: Statsminister Erna Solberg  og utenriksminister Børge Brende. Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neste uke reiser statsminister Erna Solberg på offisielt besøk til Kina, i spissen for en stor delegasjon næringslivsfolk. Det er det første norske besøket på dette nivået på flere år. Norge har som kjent vært i isboksen siden 2010, da den norske nobelkomiteen tildelte fredsprisen til den kinesiske demokratiforkjemperen Liu Xiaobo. 19. desember i fjor undertegnet Norge og Kina en felleserklæring som innebærer at vi er blitt «venner» med Kina igjen. Men Liu Xiaobo har ingen grunn til å dele gleden. Han sitter fortsatt i fengsel, der han soner en dom på 11 år for «undergravning av statsmakten».

Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og næringsminister Monica Mæland skal til Kina for å åpne dører. Bare så det er klart; det dreier seg ikke om fengselsdører. Fredsprisvinneren soner i et fengsel i Liaoning-provinsen, nesten 50 mil unna hjembyen Beijing, hvor hans kone sitter i husarrest. Hun er avskåret fra kontakt med omverdenen, uten lov og dom. Liu Xiaobos forbrytelse handler om å kreve at universelle menneskerettigheter også skal gjelde for kinesere. Slike rettigheter «ligger i hjertet av norsk utenrikspolitikk», ifølge regjeringen.

Den norske delegasjonen til Kina har til hensikt å åpne dører for norske bedrifter. I næringslivet er gleden naturligvis stor over at forholdet til verdens nest største økonomi nå skal normaliseres. NTB melder at Børge Brende på et NHO-seminar nylig inviterte de 250 bedriftslederne som deltok, med på statsministerens besøk. Optimismen er stor. Forhandlingene om en frihandelsavtale skal tas opp igjen. Norsk fiskeeksport er en viktig del av samtalene. Fiskeriminister Per Sandberg, som skal lede en sjømatdelegasjon til Kina seinere i vår, sier til Dagens Næringsliv at han venter en tidobling av eksporten på få år. Det berømte slagordet for dansk diplomati, «flagget følger flæsket», kan snart fornorskes til «flagget følger laksen».

Under forsoningen og normaliseringen ligger premisset om at Norge skal respektere Kinas kjerneinteresser og «ikke støtte handlinger som underminerer disse». Kritikere av felleserklæringen mener at Norge har ofret for mye og fått for lite igjen. Erna Solberg skal møte både president Xi Jinping og statsminister Li Keqiang under besøket. Det er viktig med tanke på felles mål i klimapolitikk og fattigdomskamp. Men skal Erna Solberg og den norske regjeringen ha noen som helst troverdighet i sine utenrikspolitiske prinsipper, må det kreves at de tar opp Liu Xiaobos situasjon spesielt og Kinas systematiske brudd på menneskerettigheter generelt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!