LEDER

Norge-Kina

Til Kina for å åpne dører

Det berømte slagordet for dansk diplomati, «flagget følger flæsket», kan snart fornorskes til «flagget følger laksen».

TIL KINA: Statsminister Erna Solberg  og utenriksminister Børge Brende.
TIL KINA: Statsminister Erna Solberg  og utenriksminister Børge Brende. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Neste uke reiser statsminister Erna Solberg på offisielt besøk til Kina, i spissen for en stor delegasjon næringslivsfolk. Det er det første norske besøket på dette nivået på flere år. Norge har som kjent vært i isboksen siden 2010, da den norske nobelkomiteen tildelte fredsprisen til den kinesiske demokratiforkjemperen Liu Xiaobo. 19. desember i fjor undertegnet Norge og Kina en felleserklæring som innebærer at vi er blitt «venner» med Kina igjen. Men Liu Xiaobo har ingen grunn til å dele gleden. Han sitter fortsatt i fengsel, der han soner en dom på 11 år for «undergravning av statsmakten».

Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og næringsminister Monica Mæland skal til Kina for å åpne dører. Bare så det er klart; det dreier seg ikke om fengselsdører. Fredsprisvinneren soner i et fengsel i Liaoning-provinsen, nesten 50 mil unna hjembyen Beijing, hvor hans kone sitter i husarrest. Hun er avskåret fra kontakt med omverdenen, uten lov og dom. Liu Xiaobos forbrytelse handler om å kreve at universelle menneskerettigheter også skal gjelde for kinesere. Slike rettigheter «ligger i hjertet av norsk utenrikspolitikk», ifølge regjeringen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer