Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Til krig mot landbruket

Ingress

Meninger

REGJERINGEN SOLBERG har knapt styrt landet i to måneder, men har likevel rukket å legge seg ut med landbruket, matvareindustrien og EU-skeptikerne. At landet fikk en matminister som har kalt landbruket for galskap og kommunisme, gled på en måte over. Alle, også politikere, sier imellom ubetenksomme ting. Nå har regjeringen begynt å handle i landbrukspolitikken, og da blusser motsetningene opp med en gang. Europaminister Vidar Helgesen er på vei til Brussel for å fortelle EU at Norge ensidig vil reversere de økte tollsatsene på ost og kjøtt. Han avlyser også motstanden mot Postdirektivet. Mandag ble landbruksminister Sylvi Listhaug møtt av demonstranter i Vestby der IKEA vil ta matjord i bruk for å bygge et varehus. Det er ventet at regjeringen vil si ja til IKEAs planer.

TIL SAMMEN BETYR dette at regjeringen markerer et tydelig taktskifte i landbrukspolitikken og forholdet til EU. Forbrukerne skal prioriteres foran bøndene og norsk matvareindustri, og Norge skal være mer imøtekommende overfor EU. Det er på ingen måte sikkert at dette er noe vinnerkonsept. Tvert imot er det sannsynlig at regjeringen vil utløse sterk og organisert motstand. Den risikerer også å gå på et nederlag i Stortinget når det gjelder tollsatsene. Venstre sitter på vippen i denne saken og har ikke bestemt seg for hvilken side av gjerdet partiet skal velge. Litt lenger fremme venter konfrontasjoner i forbindelse med landbruksoppgjøret. Da vil bondetogene begynne å marsjere.

ISOLERT SETT ER IKKE tollsatsene på importerte oster noe avgjørende spørsmål for landbruksnæringen. Men symbolverdien er stor fordi det antas at dette er begynnelsen på en ny landbruks- og matvarepolitikk. Regjeringens politiske plattform er nokså stikkordpreget på dette området, og foreløpig har det ikke kommet mange signaler fra Sylvi Listhaug. Hun gjør som alle sine forgjengere: Reiser utrettelig rundt i landet for å klippe snorer og åpne landbruksutstillinger. Likevel er det bare et spørsmål om tid før regjeringen må si fra hvor den står når det gjelder viktige spørsmål som importvern, støtteordninger, selvforsyning og matvaresikkerhet. Velger regjeringen enkle markedsløsninger og nedbygging av norsk matvareproduksjon, vil det forandre landet. Da er en kraftfull motstand riktig og naturlig.