Til Kulturrådet

Etter mitt skjønn har sakprosanemnda i 2010 tolket retningslinjene så konservativt at flere viktige titler er ignorert.

INNKJØPSORDNINGEN: Å slåss for sitt litteratursyn og for maktkritikken er en forfatters fordømte plikt, skriver Freddy Fjellheim. Foto: Scanpix
INNKJØPSORDNINGEN: Å slåss for sitt litteratursyn og for maktkritikken er en forfatters fordømte plikt, skriver Freddy Fjellheim. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også Freddy Fjellheims kronikk: Tenk på nyttOg Sindre Hovdenakks svar: Svakt tenktSAKPROSA: Når den avtroppende lederen for sakprosanemnda, Sindre Hovdenakk, tar ordet i en offentlig diskusjon, kan jeg bare notere at det skjer gjennom en fortegning av mine resonnementer, og med et nytt forsøk på stempling.

Mer alvorlig er det at Hovdenakk, som i 2010 har vært med på å ekskludere flere egenartede og systemkritiske bøker, nå antyder at også en meningsmotstander bør ekskluderes «fra den videre debatten om norsk litteraturpolitikk.» Dette er en maktarroganse som heldigvis er sjelden å se i offentlig diskusjon. Den kan lett tolkes som et ønske om å unngå videre oppmerksomhet om saken. Hva formuleringen sier om beslutningene jeg kritiserte nemnda for, uttrykker en twittermelding på slående vis: «Hovdenakk ... avviser ekskludering ved å true med ekskludering?!»

Jeg vil her bare be de nåværende nemndmedlemmene skjerpe forståelsen for et hevdvunnet prinsipp i forvaltningen av kulturell kapital, et prinsipp som også er nedfelt i retningslinjenes fremhevelse av essaysjangeren: Allmennbegrepet må inkludere egenart og originalitet. Feilvurderinger i den sammenheng vil stille ellers fornuftige innkjøp i et dårlig lys. Slik kan det være mer klanderverdig at noen få egenartede bøker blir avvist, enn rosverdig at mange jevngode bøker blir innkjøpt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer