Til lykke med dagen, byråsjef!

Det er tid for å minnes en tidligere kollega i anledning av 190-årsjubileet for hans fødsel. Henrik Wergeland ble utnevnt til byråsjef i Finansdepartementet i 1840.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Jeg fant tilbake til Henrik Wergeland for to år siden. Via Johan Sebastian Welhavens skrifter, dikteren ingen kan komme forbi dersom han søker svaret på spørsmålet: «Hva er det å være norsk i Europa?» Men det går ikke an å nyte Welhavens avklarede og rene vers uten å føle gnistregnet og rystelsene fra vulkanen Henrik Wergeland, nasjonalklenodiet alle kjenner, og som burde få enda flere lesere.

Striden mellom Wergeland og Welhaven, «the wonderboys of the roaring eighteen thirties», dreide seg om Norge i verden. Blant annet. Welhaven mente at den nasjonale norske diktning ikke kunne hjemmesnekres i et vakuum, men naturlig måtte knyttes an til europeisk diktning slik denne var formidlet via Danmark. For Wergeland innebar et slikt syn at en på ny la seg åpen for kulturell dominans fra Danmark. Det nye Norge måtte skape sitt eget fundament, med røtter i norsk natur og norsk landsens tradisjon. Her går det en linje fra Wergeland via Aasen og Vinje til Vesaas. Og vi kan finne en linje fra Welhaven via Ibsen til Bjerke og Bjørneboe. Jeg finner det paradoksalt at nettopp Welhaven, han som ble skjelt ut for å være danofil, kanskje er den som har boret dypest ned i historien for å søke å finne Norges tapte sjel - i diktet «Eivind Bolt». Og jeg tror han kom nær noe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer