OPPHAV: Havet er tematisert i mange av Moddis låter. Pål Moddi Knutsen er selv fra Senja. Foto: JØRGEN BRYNHILDSVOLL
OPPHAV: Havet er tematisert i mange av Moddis låter. Pål Moddi Knutsen er selv fra Senja. Foto: JØRGEN BRYNHILDSVOLLVis mer

- Til nå har jeg drevet rovdrift på musikerne mine

Moddi hadde ikke råd til å ta med bandet sitt på den planlagte europaturneen. Så ble han A-ha-millionær.

||| TRÆNA (Dagbladet): I fjor gikk den festivalaktuelle Senja-artisten Pål Moddi Knutsen 240 000 kroner i driftsunderskudd på musikkvirksomheten. Da han denne uken ble tildelt A-ha-stipendet på en million kroner, er det slutt på at alt fra husleie til turné skal være finansiert av studielånet.

- Til nå har jeg drevet rovdrift på musikerne mine. Stipendet gjør at de ikke lenger trenger å ødelegge seg sjøl. Noen har sagt fra seg jobb og studier for å spille med meg.

- Ulønnet?

- Stort sett.

- Og du?

- Jeg får nøyaktig den samme som musikerne mine. Men jeg trives på rovdrift, sier nordlendingen og ler.

Robbet av Spotify
Ler gjør han også når vi spør hva han har merket av inntekter etter at han slapp debutskiva «Floriography» i februar.

NORGES VAKRESTE FESTIVALSCENE: - Dette er det mest sakrale jeg har opplevd, sa Pål Moddi Knutsen (23) etter lørdagens konsert i Kirkehelleren - en enorm grotte på et sted der det har bodd folk i 9000 år. Foto: JØRGEN BRYNHILDSVOLL
NORGES VAKRESTE FESTIVALSCENE: - Dette er det mest sakrale jeg har opplevd, sa Pål Moddi Knutsen (23) etter lørdagens konsert i Kirkehelleren - en enorm grotte på et sted der det har bodd folk i 9000 år. Foto: JØRGEN BRYNHILDSVOLL Vis mer

- Bransjen er så redd for at folk skal skjønne hvor få plater som selges. Etter hver eneste konsert kommer folk euforiske og med stjerner i øynene bort til meg og sier at de gleder seg ubeskrivelig til å komme hjem og høre mer... på Spotify, sier Knutsen.

Han anslår at han har tjent «et par tiere» på titusener av Spotify-avspillinger. «Pengene ligger i livespilling» påstås det ofte når man diskuterer musikkbransjen i dag. Men det koster penger å reise på turné. Moddis planlagte europaturné sto i fare fram til han fikk millionen.

- Jeg måtte latt være å ta med bandet mitt. Da ville det blitt duo i stedet for seks stykker, og det påvirker uttrykket enormt.

Likevel har ikke Pål følelsen av å ha vunnet i Lotto.

- Det eneste jeg vil i livet er å skrive gode låter. En million kroner kan ikke skrive en eneste god låt.

Timelønn: 78,-
Før Bylarm sa Moddi fra seg nominasjonen til Statoil-stipendet på 800 000.

- Hvorfor er dette noe bedre?

A-HA-MILLIONÆR: Pål Moddi Knutsen. Foto: JØRGEN BRYNHILDSVOLL
A-HA-MILLIONÆR: Pål Moddi Knutsen. Foto: JØRGEN BRYNHILDSVOLL Vis mer

- Magne Furuholmen sa sjøl at pengene gjør at artistene skal få gjøre hva de vil. På VG-lista spilte vi i lag med Aleksander With, som nå legger ut på en Statoil-turné - han skal innom et førtitalls bensinstasjoner. Det er jeg glad jeg slipper.

Pål Moddi Knutsen er helt klar på at han unner seg selv pengene.

- I fem år har jeg jobbet konstant med musikken min. La oss si sju timer i døgnet, 360 dager i året, for å være realistisk. En million blir da til 78 kroner i timelønn. Det er så jævlig fortjent.

Jørgen Brynhildsvoll tvitrer fra Trænafestivalen: twitter.com/jorgenbry