Til Nederland eller Bjørnøya

Når kom vi egentlig på tanken om å eksportere kriminelle?

SEND DEM UT:  Justisminister Anders Anundsen sender utenlandske fanger til soning i hjemlandet.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SEND DEM UT: Justisminister Anders Anundsen sender utenlandske fanger til soning i hjemlandet. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Meninger

Vi reagerer ikke lenger på at regjeringen vil sende fanger til soning i Nederland. Vi har tross alt en justisminister fra Fremskrittspartiet. Og dette partiet har lenge syslet med å eksportere problemene til andre deler av verden.

Carl I. Hagen ville som kjent sende narkomane til Jan Mayen, Bjørnøya og andre avsidesliggende steder. Han hørtes nesten ut som Odd Børretzen som på 1970-tallet nesten overgikk Bjørn Stutum Sand i harsellering med nordmenn som hadde svært enkle løsninger på samfunnsproblemene: "Dessa pakkisene, ta dessa pakkisene ut i en gammal båt og kjør'em ut til Færder eller der, og lokk opp båtventilane", sang Børretzen mens almuen grøsset frydefullt.

Både Børretzen og Sand måtte dempe parodieringen fordi så mange trodde de mente det. Noe vi alltid har visst er at Frp mener det. Vi er mer usikre på hva Ap og Høyre mener. De har ennå ikke tatt avstand fra justisministerens forslag. Snarere oppfatter vi det som at disse partiene bare må ha utredet et og annet før de kaster seg på.

"Det er et interessant forslag", sier Kari Henriksen (Ap) som sitter i Stortingets justiskomité. Og Høyres Anders B. Werp, som er nestleder i komiteen, tar bare et forsiktig forbehold. "Nederlandske myndigheter skal ha et ord med i laget". Men toneleiet fra Stortingets tre største partier tyder på at det ihvertfall blir flertall for forslaget i Stortinget. I en eller annen form.

Nå er ikke Nederland avsidesliggende og på ingen måte Jan Mayen eller Bjørnøya. Tvert i mot ligger landet midt i narkosmørøyet. Og har altså ledig fengselskapasitet. Kanskje fordi de har liberalisert narkolovgivningen og dermed har færre å bure inne?

Likevel er det tankevekkende at norske politikere så ensidig reduserer kriminalitetspolitikken til et spørsmål om soningskapasitet.

Hvor er Inger Louise Valle? Hun døde i 2006, men var justisminister for Arbeiderpartiet fra 1973-79 og var eksponent for en human kriminalpolitikk. Det var på den tida vi alle hadde tro på det gode i menneskene. Svenske Tage Danielson lagde filmkomedien "Slipp fangene løs - det er vår". Nils Christie var alle samfunnsengasjertes store ledestjerne, enten det gjaldt skolepolitikk eller kriminalomsorg. Den gangen lo vi av alle som ville ha innvandrere og kriminelle vekk fra sitt nabolag. Vi stemte i med Stutum, sang refrengene til Odd Børretzen. Selv om de overdrev en smule, så hadde de det rette hjertelaget.

Nå vet jeg ikke riktig lenger hva som er det rette hjertelaget og hvem som har det.

Kanskje får utvisningsklare kriminelle uten familie i Norge det bedre i Nederland? Der er som kjent forholdene mer liberale på alle måter. Nederland har levd av handel og markedskrefter og alle tings pris i flere århundrer. De behandler både narkomane og prostituerte penere enn norske politimestere.

Og skulle de 300 straffedømte som er  tiltenkt en soning i Nederland ha familie, så har jo Norge råd til å sørge for transport med Norwegian slik at de får besøk i fengselet.

I denne saken venter jeg på kloke og overbevisende argumenter fra Ap's Hadia Tajik. Hun er leder av Stortingets justiskomite og slik sett skyggeminister til Anders Anundsen. Og så vil jeg høre hva SV-leder Audun Lysbakken har å si. Han er for ung til å ha opplevd Norge under Inger Louise Valle. Men han har sikkert hørt om henne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.