Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Til og med ettåringen kan lese bøker på brett

Her er tre ferske barnebokapper.

PEKEBOKAPP: «Nighty night» er den perfekte natta-appen for smårollingene, som inviteres til å slokke lyset og få en etter en av dyra på gården til å sove. Illustrasjon fra appen
PEKEBOKAPP: «Nighty night» er den perfekte natta-appen for smårollingene, som inviteres til å slokke lyset og få en etter en av dyra på gården til å sove. Illustrasjon fra appen Vis mer

ANMELDELSE: Barn helt ned i ettårsalderen kan lese bøker på brett. Her omtaler vi tre nye barnebøker for iPad, iPhone og iPod - en norsk, en svensk og en amerikansk.

Les forrige måneds appspalte her.

«Gnøkkel og Fnøkkel: Den mørke siden»
Av Stian Barsnes-Simonsen / Henrik Moss Mathisen (ill.) / Jørn Atle Støa (musikk)
Jubel&Jazz
Passer for iPad, krever iOS4.0+
Alder: 6+

BARNEBOKAPP: «Gnøkkel og Fnøkkel» er en samleapp for bøker og andre produkter i «Gnøkkel og Fnøkkel»-universet. Den første boka, «Det synkende tonometer», finnes også som papirbok. Bok to, «Den mørke siden», er bare tilgjengelig som app. Bøkene handler om tvillingene Gnøkkel og Fnøkkel fra den musikalske planeten Melo, og kommer med tilhørende sanger.

«Gnøkkel og Fnøkkel: Den mørke siden»
«Gnøkkel og Fnøkkel: Den mørke siden» Vis mer

Bok to inneholder en oversikt over karakterene, der de presenterer seg når du klikker på dem (smart), og et register med forklaringer på navn og uttrykk. Fire sanger kommer underveis i boka, som skiller seg lite fra en papirbok: Fri for klikkemuligheter og animasjon, men med høytlesning som kan skrus av og på. Litt skuffende, for et univers med så stort interaktivt potensial. Hvorfor får vi ikke mer lyd og musikk, eller tekst så vi kan synge med på de få sangene? Sangene fra førsteboka burde fulgt med, men må kjøpes fra iTunes. Litt mye kjøpepress i appen. Men historien er sprudlende og morsom, om enn litt klisjéfylt.

«Nighty night»
Av Heidi Wittlinger
Shape Minds / Moving Images GmbH / Goodbeans
Passer for iPad, iPhone og iPod Touch, krever iOS4.0+
Alder: 1-3

BARNEBOKAPP: Bruker barna nettbrett før leggetid? I så fall er dette den perfekte natta-appen! Amerikansk app tilgjengelig på flere språk, deriblant svensk, men inneholder mer lyd enn tale. Kalles bok, og kan til nøds passere som pekebok, men er vel så mye spill og animasjon.

Utgangspunktet er bildet av en gård. Du klikker på vinduene der det lyser, og kommer inn til ulike dyr. Klikker du på dem, lager de morsomme lyder eller bevegelser (høna legger egg, anda dukker i badekaret). Målet er å finne lysbryteren og få dyra til å sove. Ideen er smått genial — små barn elsker dyr og dyrelyder, og å skru av og på lyset. Og de vil elske denne appen.

«Busiga Bebben badar»
Av Thomas Svensson
Blinq / Busiga Bebben HB
Passer for iPad, iPhone og iPod Touch, krever iOS5.0+
Alder: 1-2

«Nighty night»
«Nighty night» Vis mer

BARNEBOKAPP: Den siste av to svenske pekebokapper om Busiga Bebben, som fint kan forstås av norske barn også. Bygget opp rundt spørsmål og svar: Busiga Bebben skal bade, men hva skal hun bade i? Bøtte, vaskekurv, vaskemaskin eller badekar? Hva skal hun vaske håret med?

Fint med en voksenstemme som spør, og barnestemme som svarer, men det burde vært mulig å skru av barnestemmen, så leseren selv kan svare. !,Appen har ingen klikkemuligheter, og litt irriterende repetitiv musikk. Pluss for barnelås på menyen, som gjør det enklere for de minste barna. Fine, tydelige illustrasjoner og god grunnidé, om alt som skjer ved leggeritualet. Gjenkjennelig og pedagogisk for smårollingene.

«Busiga Bebben badar»
«Busiga Bebben badar» Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media