Til Riga med slakt?

GRATULERER, JOSTEIN. Dette var overraskende. Nå er du vårt EuroSong-håp i Latvia, men har neppe stor sjanse.

At Jostein Hasselgård, med «I'm Not Afraid to Move On» gikk til topps, ble kveldens overraskelse. Hasselgård er en like kjekk ung mann som han er en dyktig vokalist. Fredrikstad-karen har en av de beste stemmene i årets GP, og tålte presset og klarte å fylle Oslo Spektrum og tv-ruta best. For synge, det kan han.

Melodien, en tradisjonell ballade som verken skremmer eller utfordrer, var det Norges telefonstemmere falt for. Men det er tydeligvis det trygge som slår an. Husk, vi sendte Haldor Lægreid med en vokalimponerende låt til EuroSong for to år siden. Han kom hjem med null poeng. Nå er vi tilbake, og her kommer annerledeslandet nok en gang med en utenforsang. Men, du vant, og nå skal vi backe deg.

DEN BESTE MELODIEN kom på andreplass. «One» med Alfie var uten tvil den poplåten med de klart mest overlegne kvalitetene. Hadde den vunnet, tviler vi på at den ville blitt en EuroSong-favoritt. Foreløpig har Euro-finalen ikke vist seg å sette pris på de beste poplåtene - bortsett fra noen få unntak, som Abba og Kathrine & The Waves.

Det er ikke uforståelig, men forunderlig at Birgitte Einarsens «Good Evening, Europe» og Bettan, Lotta og Kikkis «Din hånd i min hånd» gikk videre til superfinalen. Disse to hurra-meg-rundt -låtene var de desidert dårligste. De er tuftet på klassisk GP-resept, gla'låter som fenger i øyeblikket og som får Grandiosaen til å danse forbi drøvelen en typisk god norsk hjemmekoskveld. For her sto GP-klisjeene tettere i kø enn busslaster med pensjonister foran kjøttdisken på Svinesund. Det viser at GP fremdeles er et sementert forum, der nye tendenser har dårlige kår. Men siden Alfie kunne få så mange stemmer, tross alt, kan det tyde på at den kompakte majoritet er i en smule bevegelse.

NRK LEVERTE et GP-show som forventet. Tv-seerne fikk formidlet god stemning. Kveldens programleder Øystein Bache framsto mer som skravlebøtte enn som tv-vert, men kontroll hadde han. Verre var green room-vert Hege Tepstad. Riktig nok gjorde hun jobben sin, men hun minnet om en åtteåring som hadde gått grisevill i sminkepungen til mamma. Hun visualiserte det glorete ved GP - slik vi forventer det.

FOR FØRSTE GANG var det faktisk hjemmesitterne som valgte. Kanskje en idé for det politiske systemet: Sitt hjemme med mobiltelefonen, Upper Ten, pizza, cola og gjør din borgerplikt. Samtidig som NRK fikk inn langt flere kroner enn artistene fikk poeng, takket være SMS og mobilstemming. Datteren min klarte å svi av 200- 300 kroner før jeg fikk kontroll over telefonen, som min arbeidsgiver betaler - heldigvis.