Til sjuende og sist

DVD: TV-serien om vampyrjegeren Buffy er en av de mest originale og underholdende ungdomsseriene på lang, lang tid. Nå er det dessverre slutt.

Det begynte med en ganske hjelpeløs spillefilm i 1992. En historie om en blond tenåring på high school som på ved siden av lekser og heiagjengtrening nedkjempet vampyrer.

Mang et øyenbryn ble hevet da Joss Wheadon fikk «go» fra TV-avdelingen til Warner Bros til å utvikle sitt filmmanus til en TV-serie. En enda lengre versjon av den dustete vampyr/highschool-filmen? Så feil kan man ta. Etter starten i 1997 fikk serien øyeblikkelig et kultpublikum og utviklet seg etter hvert til å bli et verdensomspennende fenomen. Men med sesong 7 er det definitivt slutt.

Hemmeligheten bak Buffys suksess er sammensatt. Serien er slett ikke så lett å sjangerplassere som det først kan synes.

Selv om det aldri kommer i veien for humor, action, kjærlighet og skrekk - dette er tross alt en amerikansk serie laget for ungdom - er det ofte seriøse ting, problemer unge mennesker møter i hverdagen, som tas opp. I løpet av serien blir temaer som tap av uskyld, mobbing, overgangen fra barn til voksen, forhold til foreldre, løsrivelse, arbeidsledighet, homofili, rasisme, dop, sorg - og så videre - behandlet med overraskende edruelighet.

Det eksperimenteres også med form, nevnes kan «Hush» (sesong 4), som praktisk talt er uten dialog, og «Once More With Feeling» (sesong 6), en ren musikal. Alt er selvfølgelig ikke like bra, et par av episodene er rent venstrehåndsarbeid, men overraskende mange av dem holder høyt nivå.

Tonen er blitt dystrere etter hvert, og siste sesong er kanskje den mørkeste av dem alle. Den mangler de åpenbare høydepunktene som alle de andre sesongene har kunnet skilte med, men er absolutt et verdig farvel med Buffy og gjengen.

I motsetning til altfor mange andre tv-serier velger Wheadon og co. å stoppe mens de fremdeles er på topp.

Alle boksene har ymse ekstramateriell, den siste er intet unntak. Flere følgekommentarer, intervjuer og dokumentarer - mye bra for oss Buffy-fans.