FRANCHISE: Barneboksuksessen om de tre Bukkene Bruse som drar til badeland i stedet for setra, ble satt opp som figurteater på Trikkestallen i Oslo i 2015. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
FRANCHISE: Barneboksuksessen om de tre Bukkene Bruse som drar til badeland i stedet for setra, ble satt opp som figurteater på Trikkestallen i Oslo i 2015. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpixVis mer

Tuftebarten:

Til slutt vil også Bukkene Bruse snakke ut om den tunge tida

Fortellingene om det moderne Norge.

Meninger

Aldri har den norske samtidsånden blitt formidlet som i Bjørn F. Rørvik og Gry Moursunds illustrerte fortellinger om Bukkene Bruse. Nettopp derfor har bøkene blitt en eventyrlig suksess. Her følger en kort omtale av de første utgivelsene i den folkekjære bokserien.

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

Bukkene Bruse på badeland, Cappelen Damm. Pris: kr 248,00.

Bukkene Bruse er som vanlig på vei til seters for å gjøre seg fete. På veien dit ser de et nytt skilt. «Badeland - 200 meter» står det på skiltet. Badeland er spennende, særlig den lange sklia. Men så kommer trollet.

Bukkene Bruse vender tilbake, Cappelen Damm. Pris: kr 298,00.

Bukkene Bruse lurer på hva de skal gjøre i ferien. De to minste vil helst til utlandet, men den største bukken lokker med trollet og vafler på setra, og til slutt drar de av gårde. Men hvor er det blitt av trollet?

Bukkene Bruse begynner på skolen, Cappelen Damm. Pris: kr 348,00.

De tre bukkene Bruse er tilbake - og denne gangen begynner de på skolen! Det står i et brev de får i posten. De blir enige om at de kan prøve for ei uke eller to. Men skolen har fått ny rektor - og det er ikke hvem som helst!

Bukkene Bruse begynner å tjene penger på franchisen sin, Cappelen Damm. Pris: kr 398,00

Nok en gang får bukkene et brev i posten. Denne gangen er det en sjekk fra forlaget. «Vet dere hva», sier den mellomste bukken, «om vi bare fortsetter å gjøre en liten vri på sommerturene til setra, så kommer pengene til å renne inn!». De to andre gnir seg i hendene.

Bukkene Bruse slutter på skolen, Cappelen Damm. Pris: kr 448,00

Den største bukken forklarer til rektortrollet at boksigneringer og diverse eventoppdrag ikke lar seg forene med skolegang. I det turnébussen kjører over Mjøsbrua tikker det inn en sms om at brødrene har vunnet Brageprisen.

Bukkene Bruse flytter til statene, Simon & Schuster. Pris: kr 498,00

De tre bukkene inngår en avtale med et internasjonalt forlag, blir oversatt til fire språk og flytter til en leilighet på Manhattan. Minstemann viser DN Lørdag sine fire beste pastrami-sjapper, og alle pilene synes å peke oppover for geitebukkene. Men USA har fått ny president – og det er ikke hvem som helst!

Pappaen til Bukkene Bruse tar et oppgjør med janteloven, Juritzen Forlag. Pris: kr 198,00.

Etter at den internasjonale bokfiaskoen har blitt behørig dekket i norsk presse, og etter skandalen på Costume Awards der den mellomste bukken stanget Christopher Mørch Husby i mellomgulvet, setter faren til de tre brødrene det norske bygdedyret til veggs. Han avslører at trollet ikke finnes i fysisk forstand, og at det var janteloven som var trollet hele tida.

Bukkene Bruse forteller om den tunge tida, Juritzen Forlag. Pris: kr 198,00.

«Dere vil sikkert ikke tro meg», begynner den største bukkene Bruse, «men jeg er ikke bitter på andre enn meg selv». Dette er starten på en ektefølt samtale om rus, overmot og selverkjennelse. Med forord av Hank von Helvete.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.