Anmeldelse: Lars Saabye Christensen, Skyggeboken

Til tider glitrende

Du skal ha et hjerte av stål for ikke å bli dypt beveget av «Skyggeboka».

DØDSDOM: Lars Saabye Christensen skriver inn sin mulige dødsdom i denne påstått siste boka. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DØDSDOM: Lars Saabye Christensen skriver inn sin mulige dødsdom i denne påstått siste boka. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Det er i grunnen ikke tanken på døden som plager meg, selv om den er et sørgelig faktum, men alt det som sannsynligvis vil skje først: avbrytelser, medisiner, bivirkninger, kort sagt virvaret, som kan minne om en roman som faller fra hverandre.»

Skriver forfatteren av «Skyggeboken». Siste del av den nydelige trilogien «Byens spor» faller da også etter hvert fra hverandre. Men det er kanskje tvingende nødvendig.

For under skrivingen av boka er forfatteren hos legen. Der finner de noen uregelmessigheter. Han blir innkalt til nye undersøkelser, og hans bekymring øker omvendt proposjonalt med at legene forsikrer ham om at det ikke er noen grunn til bekymring. Inntil han får et brev fra Oslo Universitetssykehus. Det er et poliklinisk notat, der det står:

«Lars Saabye Christensen er henvist til vurdering etter at det i benmargsbiopsi er påvist småcellet lymfocytært lymfom».

Mulig dødsdom

Det betyr benmargskreft på brutalt norsk. Forfatteren sitter med andre ord og skriver, parallelt med at han får en mulig dødsdom. Den alvorlige diagnosen og den utmattende behandlingen tvinger ham til å bryte inn i teksten. Det er gripende, i passasjer glitrende. Og du skal ha et lesehjerte av stål for ikke å bli dypt beveget av passasjer som denne:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer