Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Til topps med Arne Næss

Få nordmenn har vært så høyt oppe som Arne Næss (88). Nå kommer boka der han og en rekke kjentfolk forteller om sitt forhold til fjellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Selve fjelltoppen er ikke det store poenget - men å være på og ved og med fjellet. Vi er der for å hylle fjellet - og i parentes komme til topps, sier Arne Næss til Dagbladet.

Filosofen og fjellklatreren er selvskreven bidragsyter til den nye boka, som er et samarbeidsprosjekt mellom Nordland Fylkeskommune og Geelmuyden. Kiese Forlag.

Fylkeskultursjef Aaslaug Vaa fikk ideen om å be kjentfolk bestige fjelltopper i Nordland og skrive en tekst om opplevelsen.

Artisten Anneli Drecker , forfatteren Gro Dahle , professor i sosialmedisin Per Fugelli , journalisten og fjellklatreren Jon Gangdal , filosofen Lars Svendsen , forfatteren Jannicke Kampevold Larsen , sosialantropologen Nina Witoszek og filosofen Karl-Otto Apel er blant deltakerne.

Store tanker

Knut Olav Åmås fører i pennen en samtale mellom Arne Næss og Karl-Otto Apel, som skal bli et av kapitlene i boka. De to filosofene hadde aldri tidligere møtt hverandre. I sommer gikk de hver sin fjelltur som utgangspunkt for en samtale om økologi, etikk og naturens forhold til filosofien.

- Fjellet påvirker tanken. Du kan ikke ha smålige tanker mens du går der. Da er det deg selv det er noe smålig ved, mener Næss.

Arne Næss, som blant annet har besteget Tirich Mir i Himalaya, gikk den enkle turen på Torghatten i anledning boka. Han teller ikke lenger antall topper og meter.

- Jeg skjelner mellom «big» og «great». Et fjell kan være «great» selv om det bare er 1000 meter. Det er likevel en storhet over det. Derfor kan Sunnmørsalpene sammenliknes med Himalaya - i storhet, ikke i størrelse.

Indre samtale

Gro Dahle (38) gikk til toppen av Lundeuret, på øya Lovund utenfor Helgelandskysten, sammen med datteren Kaia (10).

- Det var skummelt, en bratt og fæl ur. Det var folk med klatreutstyr som måtte gi opp. Hvis det ikke hadde vært et oppdrag, ville jeg gått rundt, sier Dahle.

- Hva tenker du på når du går på fjellet?

- Åh, det er som om hele roterommet i hodet åpnes opp. Stillheten i naturen gjør ikke at det blir stille innvendig - tvert imot. Det blir som en stor indre samtale. Jeg tenker på alt jeg skal gjøre, på alt jeg har gjort. Jeg får ideer til filmer, tekster, dikt. Jeg tenker på alle jeg kjenner. Minnene strømmer gjennom meg, sier Dahle, som har gått mye i fjellet tidligere.

- Jeg var ei ekte fjelljente før. Men nå bor jeg på Tjøme og glir ned i havet. Svabergene er mine fjell nå, sier hun.

Boka om Nordlands-fjelltoppene kommer ut neste vår.

- Selvsagt vil vi vise Nordlands majestetiske natur, sier redaktør Hilde Sandvik.

- Like viktig er det å sette søkelyset på fenomenet toppvandring - enten det gjelder de fysiske toppene, eller de psykiske, mytisk-religiøse, filosofiske eller kunstneriske.

VETERAN: Filosofen og fjellklatreren Arne Næss er med i den nye praktboka om Nordlands-fjellene.