Til topps med bittersøtt dikt

Klaus Asbjørn Vikeså (19) er maipoeten i Skolekammeret.

(Dagbladet.no): I likhet med januar- og marspoet Morten Langeland går Klaus siste året på Kristiansand Katedralskole, og han benytter anledningen til å skryte av skolen sin.

Neruda-fan

Klaus forteller at han har «drevet med dikt» i et knapt år.

- Jeg blir mer og mer opptatt av å lese og skrive, så det er absolutt noe jeg kommer til å drive med i framtida, sier han.

Stein Mehren, Niels Fredrik Dahl og Inger Elisabeth Hansen er favorittene for tida, men den store helten er Pablo Neruda.

Bittersøtt

Om maidiktet «roma er amor stavet baklengs» forteller Klaus følgende:

- Diktet ble til en kveld etter jeg hadde lest Georg Johannesen, og bare satt og lekte med ord og setninger. For meg er diktet en bittersøt kommentar til en havarert kjærlighetsforhold, samtidig som det sier noe om verdenshistorien.

Klaus gjorde seg kjent for skolekammerjuryen da han skrev et originalt dikt om tvseriehelten MacGyver tidligere i år.

- Utenom å se på MacGyver, går veldig mye av fritida med til å spille gitar i rock- og rapbandet Hempel, forteller Klaus. Han viser til bandets hjemmeside der du kan se bilder, høre musikk og skrive i gjesteboka.

Der kan du også lære at Klaus' favorittartister er The Strokes, Manic Street Preachers, Red Hot Chili Peppers, Rage Against the Machine og Radiohead.

Les diktet

«roma er amor stavet baklengs»

ryggsøyler av marmor

bærer budskap om storhetstid

mitt imperium var ditt blod

og alle veier ledet til hjertet

Jurybegrunnelsen:

Denne gangen er vinnerdiktet ytterst knapt, og skarpt visuelt. Samtidig vekkes assosiasjoner på veldig mange plan. Vi leser det det som en dobbelt kjærlighetserklæring, dels til byen Roma, dels til et du som også er noe mer enn denne byen. Diktet spiller elegant på munnhellet «Alle veier fører til Rom», blod-metaforen sitter som et skudd, og mangelen på store bokstaver gir diktet en jevn, fin flyt. Det estetiske, vakre, hvite som er til stede i første strofe (torso) kommer som en spennende og litt kjølig kontrast til varmen i siste strofe. Gratulerer med et flott og annerledes dikt, Klaus Asbjørn Vikeså!

For juryen:

Kristian Rishøi

LATINAMERIKANSKE FORBILDER: Den chilenske poeten Pablo Neruda er maipoetens favorittpoet. Her prøver Klaus å likne på den argentinske revolusjonssoldaten Ernesto «Che» Guevara.