ONE NIGHT STAND: Kunstneren Tracey Emins verk 'My Bed', her utstilt på Londons museum Tate Modern, består av en uoppredd seng omgitt av champagneflasker, brukte kondomer og skittent undertøy. Foto: Paul Hackett/REUTERS
ONE NIGHT STAND: Kunstneren Tracey Emins verk 'My Bed', her utstilt på Londons museum Tate Modern, består av en uoppredd seng omgitt av champagneflasker, brukte kondomer og skittent undertøy. Foto: Paul Hackett/REUTERSVis mer

Til topps med one night stand

Men hvor er poeten som skrev det?

(Dagbladet): Poeten som skrevet månedens beste elevdikt, forblir taus. Trass i gjentatte etterlysninger fra juryen. Vi gir ikke opp - leprechaun, du må svært gjerne kontakte oss på diktkammeret @ gmail.com - men nå venter vi ikke lenger: Her er månedens dikt!

One night stand

Vinduet av stein
når jeg våkner
er skjortekragen,
halsen mer pulsåre

enn togskinnene
som ikke slutter
å snakke 

leprechaun

Og juryens begrunnelse? Lyder som følger:  

Besynderlig ny dag
Diktets tittel er akkurat passe antydende. Såpass lite at det ikke styrer for mye, såpass utfyllende et det gir en retning for tolking.   Diktet åpner med et setningemne, en ikke fullt utbygd setning: «Vinduet av stein». Her er det en sperring, en lukkethet, som poeten utdyper senere i diktet. Tidspunktet er ved begynnelsen av en ny dag. Med muligheter. Poeten spiller også på en spennende og original lydlig parallellitet mellom hjerteslag og lyd av togskinner. Men også en kontrast. Togets skinner snakker. Og de slutter ikke å snakke. Denne lydkulissen skaper en kontekst, en ramme, som nattens begivenheter befinner seg innenfor.

I første del, eller strofe, hersker verbal taushet. Så overtar lyden av togskinnene. En lyd av liv. Bevegelse. Kommunikasjon. På et rart og underlig plan. Slik diktet i sin helhet er. Juryen falt for det uforklarte, det besynderlige, det ikke uttalte i dette knappe, men gjennomførte modernistiske diktet. Takk for en besynderlig og rar tekst, leprechaun. Med stor smell. Og intensitet.

For juryen,
Kristian Rishøi

DIKT I DAGBLADET Diktkammeret (startet 2001) er Dagbladets diktforum for skrivende i alle aldre.
Skolekammeret (startet 2003) er forumet for elever til og med videregående skole.
• Diktlærer Helge Torvund kommenterer utvalgte dikt i Diktkammeret, mens Kristian Rishøi har samme rolle i Skolekammeret. 
• Hver måned kårer juryen — som består av Torvund, Rishøi og Maria Børja — de beste diktene. Alle disse trykkes i Dagbladet (med forbehold om lengde). Én finalist fra hvert forum blir også kåret til månedens poet.
• Les også: Helge Torvunds leksjoner

DIKTKAMMERET I BOKFORM:
Mange kammerpoeter har etter hvert debutert i bokform, og det er laget tre bøker om og av kammerne:
«Diktkammeret. Å skriva poesi» av Helge Torvund (Samlaget 2001)
«Faen ta tyngdekrafta. Vinnere fra videregående» (Gyldendal 2008)
«Å våga seg ut i ord — Diktkammeret ti år»: jubileumsutgave (Samlaget 2011)