Til topps med pinsettpresisjon

Tilfeldigheter? Gud? Intelligent design? Svaret er hva man velger å tro, mener månedens poet.

GAMLE BILDER OM IGJEN: Denne gangen har månedens poet Tore Jønsberg funnet fram «et bilde fra like etter kambriumeksplosjonen», som han skriver: «Jeg hører jo hjemme i hippietida!» Foto: Privat
GAMLE BILDER OM IGJEN: Denne gangen har månedens poet Tore Jønsberg funnet fram «et bilde fra like etter kambriumeksplosjonen», som han skriver: «Jeg hører jo hjemme i hippietida!» Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tore Jønsberg er igjen kåret til månedens poet, denne gangen med et dikt om både nettingstrømper og verdensrom (se grå boks til høyre litt lenger ned). Det skjer knapt fire år siden han først startet i Diktkammeret, september 2011, nøyaktig et år etter at han for første gang ble både finalist og månedens poet i forumet, og et halvt år etter forrige ærefulle utnevnelse.

Diktet han går til topps med heter «Tidens ukjente mor», der juryen falt for spennet fra det helt konkrete, gjenkjennelige, kanskje litt nedrige (nettingstrømper og noens mørke fortid), til det tenner lyset og plutselig lar oss se hele verdensrommet. Diktet gir også et eksistensielt ekko til dikt Tore har utmerket seg med tidligere — og det er slett ikke tilfeldig: Eksistensielle spørsmål er med poeten hver dag.

— Ja, «Tidens ukjente mor» føyer seg inn i rekken av eksistensielle dikt, forteller Tore:

— Det har i seg ting jeg stadig er opptatt av, for eksempel tiden før «the big bang», da det ikke fantes rom. Det som fantes var «inne i seg selv», og av en eller annen årsak kom det fram. Tidens mor, altså begynnelsen, var en vår, den «erotiske» forutsetning (og i diktet iført nettingstrømper) for videreføringen av verden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.