Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Til topps med prakt

Siden Liv-Christine (19) begynte å skrive dikt på Dagbladet.no, har hun vunnet ni ganger. Møt poeten!

FREKVENT VINNER: Liv-Christine Hoem (19) gjør det igjen, denne gangen med det diktlærer Kristian Rishøi kaller «et praktfullt dikt, med flyt, spenning og skiftninger». Foto: Rune Folkedal, Drammens Tidende
FREKVENT VINNER: Liv-Christine Hoem (19) gjør det igjen, denne gangen med det diktlærer Kristian Rishøi kaller «et praktfullt dikt, med flyt, spenning og skiftninger». Foto: Rune Folkedal, Drammens Tidende Vis mer

(Dagbladet): Liv-Christine Hoem (19) gjør det igjen: Hun blir månedens poet, slik hun har blitt det åtte ganger tidligere. Nå er det diktet «metafysikk» som går helt til topps (les diktet i grå boks til høyre).

— Gratulerer, jeg hadde nær sagt «som vanlig»! Vil du fortelle litt om hva som ligger bak dette diktet?

— Tusen takk, så gøy! Jeg satt oppe sent en kveld, klokken var vel rundt ett eller halv to, og det var nesten ingen biler ute. Det høljet ned, og gatene var fylt med vann. Slik kom inspirasjonen til dette diktet. I det siste har jeg vært veldig fascinert av byliv, mennesket og historiene som finnes i en by. Jeg kan ofte stille spørsmål som: Hvem er det mennesket som sist kikket inn gjennom dette vinduet? Hvor er han på vei? Hva har han gjort? Hvordan lyder historien hans? Slik handler diktet om hvordan alt det som har skjedd før oss fortsatt finnes i vinduer, vegger og brostein. At det som har skjedd aldri blir borte, men ligger gjemt i byens fasader.

Vinduene husker oss
— Juryen falt for fargebruken her: først bladene som legger seg i grønt, gult rødt, før vi i neste setning ser bildet av et trafikklys. Elegant! Vil du si litt om hvordan du har arbeidet med det?

— Bildene i denne delen av diktet er noe jeg har jobbet veldig lite med, jeg tror det ene bildet ledet til det andre. Jeg startet med å skrive om høsten som «legger seg over natten», for deretter å beskrive fargene på bladene, og trafikklysene som står i samme stil, før jeg zoomet inn og knyttet diktet til ett menneske i dette bybildet: en eldre mann, med sko i størrelse førtifem, som har gått i disse brosteinsgatene.

— Du besjeler også vinduene. 

— Ja, jeg tenker noen ganger at de er som kameraer, fordi tusenvis av mennesker har passert dem, kikket inn gjennom dem eller kanskje stoppet opp for å se nærmere på det som er utstilt i butikkvinduene. Jeg har da en tanke om at vinduene husker disse ansiktene, historiene deres, hvem de var. Selv når de ikke finnes lenger.

— Det bringer meg over til neste spørsmål, hvem er «vandrefolket»? Etter lang tid med romfolkdebatt, er det nærliggende å tenke på romfolket, men samtidig virker det mer generelt. Hvem har du sett for deg?

— Jeg er faktisk usikker på hva jeg tenkte da diktet ble skrevet. De tre siste linjene i dette diktet bare kom til meg, uten at jeg hadde noen konkrete tanker. Vandrefolket kan nok være et bilde på romfolket, men samtidig føler jeg det er et bilde på alle de som har vandret opp igjennom historien. Og de som fremdeles vandrer.

Som et eventyr
— Med denne utmerkelsen er du en av de aller siste som kåres til månedens poet i Skolekammeret. Dagbladet sparer inn på alle fronter, og som del av en utfasing, vil Skolekammeret og Diktkammeret slås sammen. Fra 1. desember kan unge poeter skrive i Diktkammeret, der Helge Torvund fremdeles kommenterer utvalgte dikt, mens Skolekammeret legges på hylla. Hva tenker du om det?

— Det er veldig trist at Skolekammeret kommer til å forsvinne. Det har vært et utrolig godt tilbud for elever som er glade i å skrive, og som ønsker tilbakemeldinger på diktene sine. Det vil de jo selvsagt kunne få i Diktkammeret også, men det er noe spesielt ved å ha et eget forum, og kanskje også viktig for de yngste, fordi det å skulle poste i Diktkammeret kan være skummelt, når alle er så mye eldre og erfarne.

— Ja, det er trist, men dessverre sant! Hva har Skolekammeret betydd for deg?

— Skolekammeret har vært stedet jeg har utviklet diktskrivingen min de siste årene. Tilbakemeldingene fra andre skrivende og fra juryen har betydd veldig mye, fordi det har gitt meg stor motivasjon til å fortsette med skrivingen og til å utvikle meg. Jeg føler meg beæret som har kommet til finalen 19 ganger, og blitt kåret til månedens poet ni av dem. Jeg må bare takke ærbødig for det. De årene jeg rakk å være i Skolekammeret har vært som et eventyr, og mye av æren for den utviklingen jeg har hatt på skrivefronten må gå til kammeret. Takk!

Vi takker også Liv-Christine for fantastisk innsats, og tankevekkende og spenstige dikt, og gratulerer med følgende jurykommentar:

Utfordrende og assosiasjonsrikt
«metafysikk» er et praktfullt dikt, med flyt, spenning og skiftninger. Det er nesten kjemisk rensa for skilletegn, bortsett fra helt på slutten, hvor bruken av komma signaliserer en vri, et retningsskfte: Poeten henvender seg til oss lesere og ber oss om å lytte. For de er her igjen. Vandrefolket. Vandrefolket. Uttrykket er mildt sagt assosiasjonsrikt.

Tankene går fort i retning av det sammensatte samfunn. Gjennomgangsmotivet i teksten er da også bevegelse, skiftninger. Parallelliteten mellom høstens og trafikklysenes farger er presis: Grønt, gult og rødt. Slik skaper poeten en helhet, Sivilisasjon og bykultur er en del av noe større. Der brosteinenes avtrykk representerer oss mennesker. Der vinduene fungerer som øyne.  Og gatene som bærere av liv. Av bevegelse.

Takk for at du tok oss med på reisen, rullgardin!

For juryen,
Kristian Rishøi

DIKT I DAGBLADET • Diktkammeret (startet 2001) er Dagbladets diktforum for skrivende i alle aldre. Ungdomsforumet Skolekammeret (startet 2003) legges ned fra 1. desember 2014.
• Hver måned kårer juryen — som består av Torvund, Rishøi og Maria Børja — de beste diktene. Alle disse trykkes i Dagbladet (med forbehold om lengde). En finalist blir også kåret til månedens poet.
• Les også: Helge Torvunds leksjoner

DIKTKAMMERET I BOKFORM:
Mange kammerpoeter har etter hvert debutert i bokform, og det er laget tre bøker om og av kammerne:
«Diktkammeret. Å skriva poesi» av Helge Torvund (Samlaget 2001)
«Faen ta tyngdekrafta. Vinnere fra videregående» (Gyldendal 2008)
«Å våga seg ut i ord — Diktkammeret ti år»: jubileumsutgave (Samlaget 2011)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media