PÅ PATRULJE:  Politiet i Tønsberg var i går på patrulje i forbindelse med Slottsfjellfestivalen, som åpnet torsdag.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅ PATRULJE: Politiet i Tønsberg var i går på patrulje i forbindelse med Slottsfjellfestivalen, som åpnet torsdag. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Til tross for flere narkobeslag mener festivalsjef at ungdommen nå til dags er kjedelige

- De skal ha gode karakterer og er ambisiøse, de gjør ikke så mye gærnt som vi gjorde på 90-tallet, sier festivalsjefen på Trænafestivalen.

(Dagbladet): Onsdag åpnet Oslo Fjordfjest i hovedstaden, til helga står Moldejazz, Slottsfjell i Tønsberg, Buktafestivalen og Vinjerock for tur.

- Vi gjorde fem beslag natt til onsdag i forbindelse med en konsert på brygga. Sånn sett merker vi at festivalpublikummet er kommet til byen, sier Frank Gran, leder av ordensenheten i Tønsberg-politiet.

Gran sier narkotikabeslagene er langt høyere på campingen enn inne på festivalområdet. 

- Derfor er vi glad Slottsfjell i år har styrka vaktholdet ved campene, og at festivalen sier et klart nei til narkotika. Politiet har vært på alle camper allerede, og kommer til å fortsette med dette fortløpende.

Da Dagbladet fulgte en politipatrulje på festivalområdet torsdag kveld, var stemninga god.

«Dopfestival» I fjor klaget nå nedlagte Hovefestivalen over et rykte som «dopfestival». Der ble flere titalls mennesker hvert år anholdt av politiet for brudd på narkotikaloven.

Festivalsjef ved Buktafestivalen, Lasse Lauritz Pettersen, sier narkotika ikke er et problem hos dem nettopp fordi festivalen ikke har camp. 

- Jeg tror faktisk de fleste sykkelritt har større narkotikaproblemer enn Bukta. Her er det ingen camp og et modent publikum, og dessuten er vi en rockefestival, så det går først og fremst i øl, forteller han. 

Dagbladet skrev torsdag at Bukta selger opp mot 25 000 liter øl i løpet av festivalen.

- Siden 2007 kan jeg telle på én hånd de gangene vi har hatt beslag av narkotika, fortsetter Pettersen.

Kjedelige ungdom På campfestivalen på Træna ble det gjort en håndfull narkotikabeslag. Festivalsjef Anita Overelv sier det alltid er «noen få dopsituasjoner» blant de 4000 festivalgjengerne hennes, primært blant dem hun kaller «naturbarn».

- Ungdommen i dag er jo ganske kjedelige. De skal ha gode karakterer og er ambisiøse, de gjør ikke så mye gærnt som vi gjorde på 90-tallet, heldigvis. Da var jo ikke dop farlig engang, ler hun.

Oslo Fjordfest åpnet portene onsdag og sier de varsler politiet umiddelbart ved mistanke om narkotika.

- Vi har nulltoleranse på narkotika og vi har en tett og god dialog med politiet både i forkant og under arrangement, sier festivalsjef Arnt Andersen.

Foreløpig er det ikke registrert noen tilfeller av mistanke om narkotikabruk ved Oslo Fjordfest. Oslo-politiet sier narkotikaproblemet ved festivaler er oppskrytt.

- Narkotika er ikke et problem av betydning, med unntak av et røykelag i ny og ne. Det er sivilt politi inne på alle de store festivalene i Oslo og vaktene som arbeider på festivalene er veldig seriøse og har et godt samarbeid med politiet. Vi opplever at dop er blitt tabu, sier Kåre Støylen, stasjonssjef på Grønland i Oslo.

Et ressursspørsmål Støylen presierer imidlertid at det er visse musikksjangre som tiltrekker ser mer narkotika enn andre.

Agder-fylkene har en rekke sommerfestivaler, men i Kristiansand har politiet ikke ressurser til å følge opp narkotika ved festivaler som Palmesus og Måkeskrik.

- Vi har ikke bemannet spesielt med tanke på narkotikasaker på festivalene. Det er mer et ressursspørsmål enn et spørsmål om behov. Våre folk ser ting i bybildet vi ikke kan ta opp. Men erfaringen tilsier at det er i tilknytning til camp at vi finnes mest narkotika, sier etterforskningsleder i Kristiansands-politiet, Jon Tomas Homme.

Palmesus gikk av stabelen, og selv om det gikk med 40 000 liter øl på 2 kvelder, sier Homme det ikke var merkbart mer narkotikabruk enn det som er vanlig. 

MEST DOP PÅ CAMPEN: Det er på festivalcampene de få dopbeslagene kommer, ifølge politi og arrangører Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MEST DOP PÅ CAMPEN: Det er på festivalcampene de få dopbeslagene kommer, ifølge politi og arrangører Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer