Til Vincent fra Tom S.

Vincent van Gogh (1853-1890). 2,3 kilo utsøkt brevmasse.

STJERNENATT:  Benny Borg avrundet pressetreffet under lanseringen av «Vincent van Gogh: Å skrive livet» ved å framføre Don McLeans «Vincent». Borg har lest alle kunstnerens brev . Foto: Tom Stalsberg
STJERNENATT: Benny Borg avrundet pressetreffet under lanseringen av «Vincent van Gogh: Å skrive livet» ved å framføre Don McLeans «Vincent». Borg har lest alle kunstnerens brev . Foto: Tom StalsbergVis mer
Kommentar

Kjære Vincent: I går var det kaffe og kaker og taler da den endelig utgivelsen på norsk av dine beste brev, som er oversatt og utgitt i en rekke land, ble lansert.

Du vet det godt,det er 265 brev som du sendte - i stor grad til din kjære bror Theo - i perioden 1872 til 1890. I boka er det også 110 originale skisser.

Du var jo en brevskriver av rang, en poet, en filosof, en som malte med ord så presist og så inn til beinet som psykiater Finn Skårderud uttalte det, mannen som vet litt om tomprat og det som i hans profesjon omtales som pyskobabbel. Kanskje det jeg skiver er content tabloid babbel?

Beklager.

Du ville kanskje likt å ha vært sammen med oss ved evighetens port i går? Kanskje ikke, men forresten: Vi i det blått besatte Norge er stort sett opptatt av tall og derfor må jeg belemre deg med å fortelle at boka er på 1040 sider og veier hele 2,3 kilo. Jøss? Ja, det kan vi si, vi som er bosatt i det koselige asylet Noreg under Erna & The Widveys. Gjøkeredet neste.

Og, du ble forresten omtalt med stjernenattaktige ord av din norske redaktør, Asbjørn Øverås.

Han som har levd og strevd og jobbet døgnet rundt med utgivelsen i nærmere to år.

Han som fortalte at han i går våknet opp og så bokstavene VG på nettet (nettet er noe surr som den globale befolkningen er junkier av. Vel vitende om at vi via nettets iboende storslagenhet blir overvåket 24,5 timer i døgnet, ja det var dette med tall igjen da, beklager kjære Vincent) men, herr Øverås tenkte ikke på avisa VG, men på deg van Gogh.

Ja, så langt inn har du altså pløyd dine tanker, lidenskap, religiøsitet, lengsel, galskap, plagsomhet, redsel, angst, skjønnhet og farger inn i et knippe norske sjeler. Du lever faktisk, halleluja.

Blant annet hos oversetter Eve-Marie Lund. Hun har tenkt som deg. Gått i dine fotspor. Vært lettere oppgitt, men kastet seg ut i dine lange brev, usammenhengende strømmer av ord og rare bibelske sitater. Hun har drømt, tenkt og snakket som deg, nei om deg. Hun fortjener den aller største buketten Solsikker.

Forfatter Alf van der Hagen tok også for seg din unge tid, før du begynte å male, da du hadde Herrens tyngste ransel med deg som predikant i fagre Richmond. Akk den som hadde kunnet spasere elvelangs i London og observert vår verden, den som lager selvportrett med bandasjert øre.

I dagens regntunge urtid må det nevnes at du var godt representert ved Axel Rüger, direktør ved ditt museum i Amsterdam, og Leo Jansen, en av tre redaktører som i femten år har jobbet med dine etterlatte brev. 15 år, store himmelstein.

På vegne av Å skrive livet og mannen som støtter seg på spade, Tom S.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.