Tilbake etter konsertnekt

For to måneder siden ble det bråk da Cosmopolite i Oslo avlyste en konsert med jødiske Kol Simcha. I morgen spiller orkesteret sammen med den arabiske artisten Dhafer Youssef i Jakobs kirke.

Avlysningen på den flerkulturelle scenen vekket sterke reaksjoner. Bandet mente avlysningen var et antisemittisk begrunnet yrkesforbud, og fikk støtte fra flere hold.

Ledelsen ved Cosmopolite oppga som grunn at de ansatte fryktet for sikkerheten på grunn av den spente situasjonen mellom Israel og flere araberstater.

Forbrødring

Rikskonsertene, som arrangerte norgesturneen med Kol Simcha, og Cosmopolite skyldte på hverandre for det som skjedde.

Men i morgen kveld åpner Rikskonsertene, Kirkelig Kulturverksted og Cosmopolite dørene for det sveitsisk-jødiske ensemblet i kulturkirken Jakob i Oslo. Arabiske Dhafer Youssef opptrer også. Og statsminister Kjell Magne Bondevik vil være på plass blant publikum.

- Vi var fryktelig lei oss for det som skjedde, og nå vil vi rette opp det gale som ble gjort. Konserten vil bære preg av en jødisk/arabisk-forbrødring. Kjell Magne Bondevik skal holde appell, og skuespiller Morten Jonstad skal lese Wergelands dikt «De tre», som er en jødisk, arabisk og kristen bønn, sier informasjonssjef Veslemøy Rysstad i Rikskonsertene.

En glipp

Cosmopolite-sjef Miloud Guiderk er glad for å ha bandet tilbake.

- Vi har aldri hatt noe imot jødisk musikk. Cosmopolite ønsker å fremme all minoritetsmusikk. Men vi gjorde en glipp, og det beklager vi. Derfor er det fint at Kol Simcha er tilbake, sier Guiderk.

Kol Simcha spiller kletzmer-musikk, med hovedinstrumentene klarinett og fløyte.

Dhafer Youssef er komponist og solist og utforsker et landskap med rytmer, vokalteknikker og jazzimprovisasjoner.

FORBRØDRING: I morgen opptrer endelig de jødiske musikerne Kol Simcha i Jakob kirke i Oslo, etter at de ble nektet å spille på Cosmopolite for to måneder siden. Også araberen Dhafer Youssef opptrer.