Anmeldelse: Baroness - «Gold & Grey»

Tilbake for fullt etter traumatisk tid

Baroness med sitt beste album på mange år.

«Gold & Grey»

Baroness

5 1 6

Metal

2019
Plateselskap:

Abraxan Hymns

«Eksperimenterende og utforskende»
Se alle anmeldelser

ALBUM: Veien fram til dagens «Gold & Grey», Baroness femte plate, har vært av det vonde og kronglete slaget. For sju år siden kjørte turnébussen til bandet av veien utenfor Bath i England. Flere av bandmedlemmene ble alvorlig skadet og selv om de fysiske skadene etter hvert ble helet, slet flere av musikerne med traumer og tre av dem er i dag ute av bandet.

I likhet med sine landsmenn i Mastodon har Baroness vunnet sine viktigste slag med sin vellykkede fusjon av klassisk metal, psykedelia og progrock. Felles for de begge er at det er omsluttet av en slags mytologiforankret aura. Som seg hør og bør når man lefler med prog. I Baroness' tilfelle også forbilledlig illustrert av bandets låtskriver og sanger, John Baizley, som også er kjent fra de første Kvelertak-omslagene.

Alle platetitlene er basert på farger. Årets «Gold & Grey» er muligens bandets mest personlige noensinne. «This blood upon my hands, Bruises on my knees, Don't belong to me», synger Baizley i «Emmet: Radiating Light». Det vil ikke være å trekke det langt å tolke det dit hen at det er vonde minner som skal bearbeides.

Musikalsk er bandet som alltid høyt og lavt - eksperimenterende og utforskende. Sangene sklir gjerne sømløst over i hverandre, slik den intense «Tourniquet» glir over i drømmende pianoakkorder og strykere i «Anchor's Lament». Dette underbygger følelsen av å være på en reise - en strøm som slenger deg hit og dit.

Heldigvis skjer det nok på veien som gjør at man aldri mister interessen. Baizley har en god evne til å finne spennende musikalske løsninger som aldri tipper over i det forutsigbare. Det kan være klassiske Thin Lizzy-aktige riff paret med blytunge dronepartier, som i åpningslåten «Front Toward Enemy».

Under slike omstendigheter tåler man fint at plata er sytten låter lang og klokker inn på en hel time. «Gold & Grey» krever din fulle og hele oppmerksomhet, men det betaler seg.