Tilbake fra åttitallet

Tanita Tikaram gir nå ut sitt første album på sju år. Åttitallsikonet er helt uanfektet av tid.

-  Jeg visste ikke da jeg tok sju år fri, at jeg skulle ta sju år fri. Min tidssans er ikke spesielt god. Det er vel innlysende at en som bruker sju år på å spille inn et album, ikke har veldig god tidssans, svarer Tanita Tikaram da vi konfronterer henne med den lange pausen siden 1998-albumet «Cappuccino Songs».

Superstjerne

En av åttitallets mest minneverdige artister sitter i kjelleren på Kaffistova i Oslo. Låter som «Twist In My Sobriety» og «Good Tradition» gjorde 19 år gamle Tanita Tikaram til superstjerne i 1988. Debutalbumet «Ancient Heart» passerte fire millioner solgte eksemplarer. Hadde dette vært 1988, ville det sannsynligvis vært Beatles-tilstander utenfor Kaffistova. Men gjestene kan nyte kaffen sin i fred. Mye har forandret seg siden den gangen.

-  Det er ganske sinnssykt at jeg debuterte i denne bransjen som 19-åring. Jeg har venner som har barn på den alderen, og noen ganger tenker jeg: Herregud, jeg var like ung som dem! Nå har jeg blitt voksen.

Den sjuende

«Sentimental» er Tanitas sjuende studioalbum. Mange av dem er blitt forbigått i stillhet, selv om den forrige plata, «Cappuccino Songs», ble belønnet med en femmer på terningen i Dagbladet. For dem som stadig maser om «den vanskelige andreplata», introduseres en større utfordring: den vanskelige sjuendeplata.

-  «Sentimental» er helt forskjellig fra «Cappuccino Songs». Den er helt annerledes innspilt. Vi spilte først inn med band, så med orkesterinstrumenter. Jeg liker denne spenningen mellom bruken av band og orkester, «grooven» ved det første blander seg med elegansen ved det siste. I det hele tatt føler jeg at jeg først på denne plata har funnet mitt «sound». Etter sju album har jeg endelig funnet meg selv.

Stor i Norge

Nettsida Tanitatikaram.com hevder at over en fjerdedel av den norske befolkningen eier et av hennes album. Warner Music, som utga Tikarams to første album i Norge, kunne ikke gi oss noen nøyaktige salgstall ettersom dette krever vanskelig tilgjengelig kassettsalginfo fra 80- og tidlig 90-tall. Likevel kunne de som har tråkket rundt i Warners ganger siden før CD-platas tid, fortelle at hennes to første album har solgt rundt 300 000 eksemplarer. Dette tilsvarer ikke mer enn nærmere sju prosent av det norske folk, men det er likevel svært bra salgstall.

-  Hvorfor er du så populær her i Norge?

-  Jeg har merket meg at artister som Tom Waits og Leonard Cohen selger bra her i landet. Artister som disse er selvsagt store over hele verden, men de ligger ikke så høyt på listene noe annet sted. Jeg tror kanskje nordmenn er lite opptatt av å følge andre. De gjør heller sin egen greie.

ÅTTITALLSIKON: Få har solgt så mange kassetter som Tanita Tikaram. Nå er hun igjen albumaktuell, fortrinnsvis for dem med CD-spiller.