Tilbake fra de døde

ROSKILDE (Dagbladet): Om morgenen den 1. juli i fjor kom prest og lensmann på døra hjemme hos Kjellaug Fossfjell i Vikeså i Rogaland. De kunne berette at hennes sønn, Bjarte, var en av de omkomne på Roskilde-festivalen. I går vendte Bjarte Fossfjell (26) tilbake til Roskilde.

- Det var litt av en opplevelse _ ikke minst for mor, sier Bjarte til Dagbladet.

Roskilde-politiet fastslo at Fossfjell var død etter at de fant Visa-kortet hans på en av de omkomne. Deretter informerte de norsk politi om dødsfallet, som igjen troppet opp hjemme hos Kjellaug Fossfjell. Men en helvtime tidlige hadde hun fått telefon fra sin sønn på Roskilde...

- Så døden i augene

Den omkomne som hadde Visa-kortet mitt var en ung, svensk gutt som Bjarte ikke kjente.

- Visa-kortet ble stjålet fra jakkalomma mi i tumultene ved starten av Pearl Jam-konserten. De må ha vært noe av det siste den svenske gutten gjorde før han ble drept i trengselen, sier Bjarte Fossfjell.

Men det var ikke bare i Roskilde-politiets øyne at den unge glassmesteren fra Rogaland var døden nær.

- Jeg så døden i augene, sier han usentimentalt. Han havnet midt i den verste trengselen under Pearl Jam-konserten.

- Trengselen var ikke til å holde ut. Et stykke ut i konserten ble jeg og kameraten min, Bjørn, skubbet over ende. Jeg falt helt ned på bakken med Bjørn over meg. Jeg prøvde alt jeg kunne å komme meg opp igjen, men klarte det ikke. Det var så trangt, og null oksygen der nede til å puste inn. Til slutt ga jeg opp, jeg trodde jeg skulle dø, og tenkte bare; la det skje litt kjapt.

- 20 minutter seinere våknet jeg opp i et legetelt. Noen vakter hadde klart å dra meg opp.

- Din bror er død

Han tilbrakte hele natta på sykehuset i Roskilde. Ved åtte-tiden om morgenen leste Bjartes bror, Arne, om Roskilde-tragedien på tekst-tv. Da han ringte til Roskilde-politiet og presenterte seg, fikk han beskjed om at broren var død. Fem minutter seinere fikk han kontrabeskjed fra mor Kjellaug. Så i nitda dukket prest og lensmann opp og kom med en ny, høyst bisarr kontrabeskjed.

Traff kjæresten på Roskilde

Bjarte har slitt med skader hele det siste året. Ikke mentale, men svært så fysiske i den ene armen.

- Jeg var 100 prosent sykemeldt i åtte måneder etter fjorårets festival. Armen min var lam. Fortsatt er jeg nummen i fingrene. Først nå for et par uker siden var jeg i fullt arbeid igjen, forteller han.

Etter fjoråret sverget Bjarte på å ikke dra tilbake til Roskilde, men da festivalen ble åpnet med en minnestund ved 17.00-tida i går, kom han likevel tuslende inn på Roskilde-sletta. I hånda holdt han sin tyske kjæreste Sandra Hesse (21). Gutten fra Vikeså og jenta fra Berlin traff hverandre under fjorårets dramatiske festival. Siden har det vært de to. Derfor ble det Roskilde-tur på Bjarte i år også, selv om kamerat Bjørn tok skrekken av fjoråret.

- Jeg måtte ned for å treffe Sandra, sier han og kysser kjæresten.

BLE MELDT DØD: For et år siden ble Bjarte Fossfjell meldt død på Roskilde-festivalen. I går vendte en høyst levende Bjarte (26) tilbake til Roskilde da festivalens nye minnelund ble avdekket. Ni steiner og ni bjørker er plantet til minne om de ni som omkom.<br> - Jeg så døden i augene her i fjor, men overlevde, sier glassmesteren fra Vikeså i Rogaland.