Tilbake fra kornåkeren

Han har korket spritflaska, blitt frelst og gått lei av å spille bassgitar. Likevel er det grunn til å glede seg til Korn-konserten i sommer, mener Fieldy.

TILBAKE TIL NORGE: Reggie "Fieldy" Arvizu og Korn spiller i Oslo til sommeren. Foto: Scanpix/AP Photo/Mary Altaffer
TILBAKE TIL NORGE: Reggie "Fieldy" Arvizu og Korn spiller i Oslo til sommeren. Foto: Scanpix/AP Photo/Mary AltafferVis mer

- Å spille bass er forbanna kjedelig. Du plukker ikke opp en bassgitar for å sitte og klimpre for seg selv, liksom. Men de siste åra har jeg øvd på gitaren fem timer daglig.

Oppsiktsvekkende ord fra en mann hvis buldrende, nedstemte bassing med norgesaktuelle Korn ble malen for for hvordan man skulle lage millionselgende metal på nittitallet.

Nå har numetal-pionerene etter noen famlende plateutgivelser funnet tilbake til grunnformelen - og sin opprinnelige produsent - og fått svært god mottakelse for sitt åttende album, «Korn III: Remember Who You Are».

Vil ha med garasjeband til Oslo På scenen har det i grunn aldri vært noe i veien med dem - som ettertrykkelig bevist flere ganger i Norge. Derfor er det mange som gleder seg til konserten på Youngstorget i Oslo til sommeren, og får Reginald «Fieldy» Arvizu som han vil, blir det med hans sideprosjekt Stillwell som oppvarmingsband.

Der spiller han - nettopp - gitar.

- Stillwell låter mer som klassisk heavy metal enn Korn. Mer som Led Zeppelin og Black Sabbath. Nå skal vi være første band ut på Korns turne i USA med Disturbed. Foreløpig har vi bare spilt i garasjen min, så jeg vet ikke hvordan det blir mottatt, men jeg jobber hardt for at vi skal være support også i Europa, røper 41-åringen på telefon med Dagbladet.

Vil ikke preke Det har imidertid skjedd større omveltninger i livet til Fieldy de siste åra enn basstrøtthet og nytt band - noe som er fyldig utbrodert i mannens selvbiografi «Got the Life: My Journey of Addiction, Faith, Recovery, and Korn», som kom i fjor.

For sju år siden korket han spritflaska og stumpet marihuanajointen for siste gang («du får gjort de samme tingene når du går på fylla, det tar bare så mye lenger tid»), og nylig kom nyheten om at han hadde, som det heter, funnet Jesus.

Det foruroliget fansen, for da det samme skjedde med Korn-gitarist og -grunnlegger Brian «Head» Welch i 2005, fant han det umulig å forene trua med jobben i et forholdsvis misantropisk metal-band.

Men det kommer ikke til å skje med Fieldy, lover han. Ikke kommer han til å benytte anledningen til å preke for fansen, heller.

- Nei, jeg er ingen predikant. Jeg prøver bare å være glad i folk og oppføre meg pent, selv om det skal sies at jeg har mine dårlige dager, som alle andre.

- Hva er forskjellen på Korn i dag og Korn anno 1994?

- Jeg tror vi har funnet tilbake til gamlemåten å uttrykke oss på, selv om jeg også tror den nye plata vil trenge tid for å sette seg hos folk. Live er vi mer nedstrippet enn vi har vært på lenge, og dermed har vi også blitt tettere, råere og bedre.

- En annen forskjell er at vi faktisk bruker tid på å sette sammen en bra settliste. I gamle dager spilte vi bare de låtene som falt oss inn, sier han og avrunder med et overbevisende løfte om å «rocke dritten ut av Oslo» på Youngstorget i juni.

MALEN: I 1994 skapte Korn malen for den hiphop-inspirerte nymetallen. Her vokalist Jonathan Davis. Foto: Scanpix/EPA
MALEN: I 1994 skapte Korn malen for den hiphop-inspirerte nymetallen. Her vokalist Jonathan Davis. Foto: Scanpix/EPA Vis mer