Tilbake hos de troende

LONDON (Dagbladet): - Jeg snakker med folk. Dere journalister og historikerne snakker ikke med eller om alminnelige mennesker, dere tar den letteste utveien, nemlig å sitere «talsmenn» og politiske ledere, sier den kjente britiske forfatteren V.S. Naipaul i et intervju med Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han reiste i 1995 i fem måneder i egne fotspor til Indonesia, Iran, Pakistan og Malaysia. Han møtte 30 mennesker som omtales i boka, noen av disse skildret han i sin første bok «Blant de troende» (1981). Fortsettelsen, som nylig er kommet på engelsk, kalles «Beyond Belief. Islamic Excursion among the Converted People».

Omvendte

Bokas viktigste tema er at muslimene i de fire landene er omvendte folk. Som han skriver i forordet: «Islam er opprinnelig arabisk. Alle som ikke er arabere, er en omvendt... Den omvendtes verdensbilde forandrer seg. Hans hellige plasser ligger i arabiske land, hans hellige språk er arabisk. Den omvendte må vende seg bort fra alt som er hans eget.» Boka er en blanding av reisebeskrivelse og politiske og kulturelle betraktninger. Den har fått fin kritikk i britisk presse. Naipaul understreker at han ikke intervjuer personene i tradisjonell forstand. Han skildrer dem og lar dem få snakke. Det mener han også journalister burde gjøre, men han godtar at det han er utsatt for nå er «et intervju». - Jeg er interessert i menneskene, og det blir opp til leserne å tolke hva jeg forteller og hva personene sier til meg. Det jeg gjør er å samle historier, sier Naipaul.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer