Tilbake i førersetet

St. Thomas har tatt tilbake kontrollen over karrieren. Nå gir han bånn gass med ny bil og ny plate.

- Jeg har kalt den nye plata mi for «The Comeback of St. Thomas», fordi den handler om at jeg har tatt tilbake kontrollen. Tegningen på coveret representerer de store plateselskapenes makt over artistene og publikum. Jeg tegnet den da jeg var på ferie i Hellas i sommer, forteller St. Thomas - eller Thomas Hansen, som han egentlig heter.

- Det ironiske var at da jeg kom hjem, ventet det en mail på meg som sa at City Slang ville bryte samarbeidet. Men det gjorde ikke noe, for inne i hodet mitt hadde jeg for lengst brutt med dem.

Avbrutte konserter

Da Oslo-gutten ble signet av det store selskapet City Slang og la ut på turné med Lambchop i 2002, var det mange som spådde hans internasjonale gjennombrudd.

I stedet ble det ei turbulent tid, som var preget av konflikter og stadige humørsvingninger hos artisten. Avbrutte konserterer, drittslenging om journalister fra scenen og knuste gitarer og glass var noe av det som fikk medieomtale i denne perioden.

- Jeg er en veldig følsom og ærlig person som kommuniserer mye fra scenen. Det kan bli misforstått. I tillegg var jeg litt på defensiven etter episoden i Royal Albert Hall, men jeg har lært. Nå har jeg blitt mye flinkere til å føle meg naken, forklarer St. Thomas.

Skjelte ut City Slang

Konserten i Royal Albert Hall i mai 2002 ble et vendepunkt i karrieren. Det var da han bestemte seg for å ta tilbake kontrollen.

Siden han var den første norske artisten - i tillegg til a-ha - til å opptre i den legendariske konserthallen, var den norske pressedekningen stor. St. Thomas brukte sine 25 minutter på scenen godt.

Ved siden av å spille noen nye låter fortalte han også omverdenen akkurat hva han syntes om den internasjonale platebransjen, og da særlig sitt eget selskap City Slang, som akkurat hadde blitt kjøpt opp av Virgin.

- Platedirektøren i City Slang hadde gledet seg til en hyggelig konsert med Lambchop og St. Thomas. I stedet måtte han høre på krass kritikk i full offentlighet. Du kan si at forholdet vårt ble aldri det samme etter det, ler St. Thomas.

- Tidligere i karrieren sin hadde platedirektøren i City Slang signet Courtney Love. Ved en anledning fortalte han meg at jeg var ti ganger verre enn henne.

Vil være sympatisk

Artisten St. Thomas har hatt rykte på seg for å være både sær og vanskelig, men selv mener han at det er et feilaktig bilde av ham.

- Jeg vet at mange ser på meg som en vanskelig og sær type, som både er arrogant og selvsentrert, men det stemmer ikke. Egentlig er jeg en ærlig og åpen fyr som ønsker å være sympatisk, noe jeg er på god vei til å bli, sier St. Thomas.

- Jeg vet at jeg har gjort mye dumt før, men det har jeg ryddet opp i nå. Dessuten syntes jeg det burde være litt mer rom for italiensk stemning i norsk musikkliv, hvor man rister hverandre og ber om unnskyld etterpå.

På turné med pappa

I februar 2004 legger han ut på norgesturné i sin røde Dodge Dart 78-modell, med sitt fjerde album «Let's Grow Together - The Comeback of St. Thomas» i bagasjen.

Selv sitter han i forsetet sammen med faren sin, som er sjåfør og tour manager for anledningen.

I baksetet sitter trommeslager og kompis Karim Sayed, og kjæresten Ilse Lazaroms, som trakterer melodika og korer.

- Det føles veldig bra å være tilbake med full kontroll, og jeg gleder meg til legge ut på turné med denne gjengen. Å ha med faren min, kjæresten min og kompisen min, som attpåtil er lege, gir jo turnélivet veldig trygge rammer. Da kan jo ingenting gå galt, håper St. Thomas.

I FØRERSETET: St. Thomas gleder seg til å dra på turné i sin nyinnkjøpte Dodge Dart 78-modell.