Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tilbake i Idol-køen

I går sto 500 håpefulle i casting-kø for å være med i Idol. Tidligere Idol-deltaker Maren Birkeland (20) var også der - men bare som tilskuer. Hun er klar med sitt første album.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Idol er ikke bare big business på tv. Albumet «For a moment» gjør Maren til den ellevte Idol-finalisten som gir ut plate. Og ytterligere to er på vei:

Tone Damli Aaberge (5. desember) og Christian Stenseng (i mars) vil heve tallet ytterligere. Snart vil 13 av totalt 33 Idol-finalister fordelt på tre sesonger være på cd!

Fra Nordsjøen til Sortland

-  Idol er en fantastisk plattform. Folk kjenner meg igjen, og jobboppdragene har strømmet inn fra den dagen jeg ble slått ut. Jeg har reist land og strand rundt, opptrådt på alt fra Nordsjø-plattformer i vest til Sortland i nord, sier Maren fra Karmøy, som likevel føler sterkt at hun ikke gir ut Idol-CD:

-  For det første har det vært kjekt å slippe å gjøre coverlåter. For det andre har plateinnspillinga vært en prosess der min lidenskap for musikk var viktigst. Jeg har vært med i alle ledd. Jeg har valgt låter som viser fram alle mine stemninger, jeg har lagt på sang, gjort masse av koringen, deltatt på komp-innspilling, vært med på mastring. Hele produksjonen er meg , mener Maren.

-  Hvorfor ingen egenkomponerte låter?-  Jeg er ikke klar for det. Platekontrakten min med Lynor gir meg anledning til å gi ut ytterligere to plater innen utgangen av 2007. så jeg har tid til å føle meg fram som låtskriver.

Mange kokker

Lynor er kjent for sin tilknytning til bedehusmiljøene, men selv om Maren også har en kristen overbevisning ønsker hun ikke at «For a moment» skal bli assosiert dit:

image: Tilbake i Idol-køen

-  Like lite som dette er ei Idol-plate, er det en kristen plate. Lynor har fått inn folk fra BMG, Warner og Virgin, og har skapt seg et nytt image. Mitt album, for eksempel, er ei rocka popplate. Jeg har funnet min nisje blant norske jenter i denne bransjen, sier Maren.

Hun har fått god hjelp i studio. To av låtene er skrevet av Christian «A1» Ingebrigtsen. Og blant fem produsenter finner vi Gulleiv Wee (eks September When), Bernt Rune Stray (som har jobbet med Lene Marlin) og Bjørn Erik Pedersen (Maria Arredondo).

-  Mange kokker, mye søl?-  Det kunne fort blitt sprikende. Men jeg kaller det variert, smiler Maren Birkeland - og bedyrer at hun ikke bryr seg om salgstall: -  Går plateselskapet break-even, så holder det for meg.

6000 i kø i år

En del idoler har floppet på plate. Men Maren Birkeland skal selge mye om hun vil inn på topp fem-lista. Opp mot 40 000, faktisk. De fem beste så langt er Kurt (to plater), David, Gaute og Ali.

-  Hvilket idol har gitt ut den beste plata?-  Margaret Berger! Hennes plate er et blinkskudd, hun har kjørt sin egen stil og aldri vaklet. Liker også at Sandra synger på norsk, sier Maren, som i går - foran castingkøen - gjenopplevde sine egne opplevelser for to år siden:

-  Å stå der og fryse i mange timer. Nervøsiteten som brer seg. Og så inn. Beintøft, mener Maren, som falt pladask da unge Tobias Dahle (16) begynte å synge for henne. Først ei Bryan Adams, så Pelle Politibil.

-  Du har moves og innlevelse. Jeg er sjarmert, smilte Maren.

  •  Mandag og i går møtte 900 inviterte til casting i Oslo. Det fortsetter i dag med nye inviterte deltakere, samt en åpen casting for ikke-inviterte klokka 16. TV 2 tror nye 900 vil møte i dag. Totalen blir dermed nesten 6000 for hele landet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!