Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tilbake i rampelyset med bok-aktuell kone

Venstre-toppen Olaf Thommesen viste seg i går offentlig med sin modellkone Vendela Kirsebom, for første gang siden hjerneblødningen for snart ett år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se flere bilder fra hagefesten og les intervju med Espen Haavardsholm

Anledningen var Aschehougs hagefest. En smilende, men fortsatt noe preget Thommesen ville ikke si altfor mye om egen helsetilstand. Men han lovte å være tilbake i politikken og samfunnslivet i løpet av kort tid:

- Jeg er tilbake for fullt som nestleder for Venstre i løpet av høsten, sa en skråsikker Thommesen til Dagbladet.

Litt mer sliten
Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik ønsket i går sin politikerkollega tilbake på den offentlige arena. Han måtte selv kaste inn håndkledet for noen år siden:

- Olaf fikk det fysisk. For meg var smellen psykisk. Og mens han har vært borte i snart et år, var det for meg nok å være sykmeldt i tre og en halv uke da jeg ble utbrent. Det er flott at Olaf er så bra at han kan være her på hagefesten, sa Bondevik i går.

Det syntes også fru Vendela, som la til:

- Den siste beskjeden vi har fått av legene, er at det fortsatt vil ta ett år før Olaf er 100 prosent frisk.

- Men han skal tilbake i jobb i høst?

- Ja, han er jo helt som vanlig nå. Han blir bare litt mer sliten enn før, sa Vendela, som selv var årsak til at paret i det hele tatt befant seg på hagefesten til Aschehoug:

KONA BLIR FORFATTER: Olaf Thommesen virket smilende og glad, men fortsatt litt preget av hjerneblødningen, da han kom til Aschehougs hagefest med kona Vendela Kirsebom. Sistnevnte forfatter-debuterer neste år med en bok om helse og skjønnhet neste år. Foto: BJØRN LANGSEM
KONA BLIR FORFATTER: Olaf Thommesen virket smilende og glad, men fortsatt litt preget av hjerneblødningen, da han kom til Aschehougs hagefest med kona Vendela Kirsebom. Sistnevnte forfatter-debuterer neste år med en bok om helse og skjønnhet neste år. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

- Jeg skal gi ut en bok om skjønnhet og trening og helse til våren. Arbeidet er så smått begynt, og jeg skal skrive sammen med en ghostwriter. Boka vil helt og holdent bestå av mine idéer og holdninger, sa Vendela i går.

- Det var vi som kontaktet Vendela og spurte om hun kunne tenke seg å jobbe for oss med et slikt prosjekt. Vi er mange damer som venter på denne boken, smilte hennes Aschehoug-redaktør, Siriket Lockert.

Kjendiser og forfattere
I det hele tatt mange av de 1 000 gjestene på Aschehougs hagefest som tilsynelatende bare solte seg i sin egen kjendis-glans. Men den gang ei.

Åsne Seierstad har gitt ut bøker. Erling Borgen produserer bøker. Det samme gjør Ann-Kath Hærland. Ketil Andre Aamodt er involvert i et bokprosjekt om sitt eget liv. Synnøve Skarbø skriver visstnok også i mer enn Elle. Harald Rønneberg og Thomas Numme skal være ønsket av Aschehoug som forfattere. Og Fredrik Skavlan er en annerkjent tegner, som - så seint som i fjor - gjennomillustrerte Klaus Hagerups reisebok om Italia, «Svarte haner og ville griser».

- For oss i Aschehoug er hagefesten forfatternes fest. Det er dem vi først og fremst feirer. Og du vil bli forbauset over hvor mange av de såkalte kjendisene som er tilstede her i dag - som også er forfattere. Vi er et kjempestort forlag som gir ut allverdens type bøker, sier Kari J. Spjeldnæs, direktør for litteratur ved Aschehoug forlag.

Skrev bok for hagefest

Thomas Giertsen, for eksempel, har også gitt ut bok. Da vi prøvde å «ta ham» for å være tilstede på hagefesten uten grunn, kom det for en dag at humoristen var tilstede med høy grad av legitimitet:

- Jeg ga ut bok på Aschehoug i 1999, jeg. Den het «...likevel levende...» og solgte i 8-10 000 eksemplarer.

Noen tid etter etter denne samtalen, fikk Dagbladet utsendte plutselig stukket et eksemplar av nevnte bok i hånden. Joda, det stemte. I forfatterens eget etterord står det til og med at hovedgrunnen til at han ga ut boka, er at:

«...dette er den letteste måten for oss å bli invitert på Aschehougs hagefest. Ingenting er mer stas for overfladiske tv-mennesker enn å spise kanapeer og drikke champagne med landets litterære etablissement.»

Da så.

Se flere bilder fra hagefesten og følg bokhøsten på Dagbladet.no/litteratur.

<B>HJELPER FORFATTERE:</B> Fredrik Skavlan kom til hagefesten med Marianne Torp, som jobber i redaksjonen til tv-showet hans. Den annerkjente tegnereren Skavlan har illustrert flere bøker. - Dessuten er jeg <I>litt</I> på jobb her på hagefesten. Flere av forfatterne kan være aktuelle gjester i «Først & sist», sa Skavlan.
<B>BLIR SNART FORFATTET:</B> Det kommer en biografi om vårt alpin-ess Kjetil Andre Aamodt. Vi velger å tro det var derfor han møtte på Aschehougs hagefest med kona Stine Østvold.
<B>FORFATTER-STJERNE:</B> Jo Nesbø har vært Aschehougs største pengemaskin de siste åra. Skulle bare mangle om ikke kriminalforfatteren var berettiget å være tilstede på hagefesten.
<B>EKTE FORFATTER:</B> Dag Solstad, Norges kanskje betydeligste etterkrigsforfatter, kom til hagefesten med kona Therese Bjørneboe. Her ses paret med Liv Køltsow (ryggen til). Solstad gledet seg over at hans nære venn Espen Haavardsholm vant Aschehougprisen, som han selv vant for to år siden.
<B>EKS-FORFATTER:</B> Thomas Giertsen med det fysiske beviset på at han kan tillate seg å gå på hagefesten hvert eneste år; boka som han ga ut i 1999 - utelukkende for å kunne gå på hagefest.
<B>POTENSIELLE FORFATTERE:</B> TV-stjernene Harald Rønneberg (t.v.) og Thomas Numme, som her poserer med Aschehougs toppsjef William Nygaard, har aldri skrevet bok. Men de skal visstnok være ønsket som forfattere av Aschehoug.
<B>SKØYET MED FORFATTERE:</B> Linn Skåber kommer med sitt eget tv-program på nyåret. Til hagefesten kom hun med kameracrew og benyttet anledningen til å filme forfattere og andre kjendiser. Her forbereder hun et innslag med Åsne Seierstad (som ses i bakgrunnen).
<B>IKKE-FORFATTERE:</B> Per Chr. Ellefsen og Monica Øien hadde ingen andre unnskyldninger for å være på hagefesten enn at de var invitert. Duoen samarbeider om en kommende tv-serie kalt «Kjærlighetens vei», som Øien har fått en halv million kroner i støtte fra filmfondet til. Serien blir på tre episoder og én dokumentar, og skal sendes på TV|2. _|Serien skal reflektere over livet, både fortida og framtida. Jeg skal ikke være skuesopiller, men delta som meg selv, fortalte Ellefsen.
<B>FORFATTERPRIS:</B> Espen Haavardsholm, forfatter ved Oktober forlag, <a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2006/08/24/474823.html">mottok i går Aschehougprisen</A> for sitt 40 år lange forfatterskap. - Jeg fikk nok prisen fordi jeg omsider ga blaffen i mormors råd om alltid å skrive personlig, men aldri privat. Og dessuten ikke å rakke ned på folk som er døde. Jeg brøt begge råd i forrige roman, «Gutten på passbildet». Snart kommer oppfølgeren, «Tjue». Begge handler om min oppvekst, sa Haavardsholm. <li><a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2006/08/24/474823.html">Les intervju med Haavardsholm, og juryens begrunnelse</A>.