Tilbake i salen, Norge

De avgjorde krigene, skaffet materialer til husene og satte mat på bordet. Men samtidig som festarrangementet Kingsland Oslo Horse Show, er fjordingen utryddingstruet og hest usynlig i mediebildet.

HEST ER BEST: «Norge sitter med en unik hestehistorie. Vi er opphavet til islandshesten, vi har historien om vikingene å spille på, vi har eierskapet til en av verdens eldste hesteraser med et helt unikt utseende og vi har et desperat behov for å utvikle nye turistprodukter. Samtidig har norske ryttere begynt å gjøre seg markert på den internasjonale arenaen. Tiden har kommet for å sette hest på agendaen, redde de norske rasene og lære nye generasjoner om det historiske samspillet mellom hest og rytter», skriver Aasen og Rønningen. Foto: Arne V. Hoem
HEST ER BEST: «Norge sitter med en unik hestehistorie. Vi er opphavet til islandshesten, vi har historien om vikingene å spille på, vi har eierskapet til en av verdens eldste hesteraser med et helt unikt utseende og vi har et desperat behov for å utvikle nye turistprodukter. Samtidig har norske ryttere begynt å gjøre seg markert på den internasjonale arenaen. Tiden har kommet for å sette hest på agendaen, redde de norske rasene og lære nye generasjoner om det historiske samspillet mellom hest og rytter», skriver Aasen og Rønningen. Foto: Arne V. HoemVis mer
Debattinnlegg

«Det er noe med utsida på en hest som er bra for innsida på et menneske.» Winston Churchill sa det best, men når så du sist en hest? Norge nådde sitt foreløpige høydepunkt som hestenasjon i 1949, da var det over 200 000 hester i landet. I dag spriker anslagene mellom 65 000 og 125 000 hester. Det er rundt 10 000 islandshester i Norge, men i 2011 ble det bare født 60-70 føll av vår egen nordlandshest. For at en rase skal regnes som levedyktig må den få minst 200 avkom per år. Når fjordingen, nordlandshesten og dølehesten nå regnes som er utrydningstruet, betyr det at mindre enn 1000 hopper kan få føll eller at det er mindre enn 20 hingster i bruk i avl innenfor hver av rasene.

Nesten like ille er det totale fraværet av problemstillingen, og hest generelt, i mediebildet. Med unntak av Rikstotos sendinger, et og annet stunt fra Senkveld-gutta og coverne til Wendy og Equilife i bladkiosken, er hest usynlig. Menneskets nest beste venn blir ignorert i riksmedia. Antakeligvis er den nye Dressmann-reklamen med ridende modeller det viktigste som har skjedd hestebransjen i år. Det er fint med kjæledyr, men det er noe eget å ha 5-600 kilo med muskler, følelser, svette og eleganse mellom beina, det er noe du rett og slett ikke kan oppleve med en hamster. En hest er alt vi mennesker skulle ønske vi var: Sterke, mektige, vakre og følsomme. I kraft av sitt utseende alene har de evnen til å transportere oss langt bort fra dagliglivet.

Titusenvis av nordmenn setter hver vår, sommer og høst turen til Island for å ri den verdensberømte islandshesten. Og norske ryttere gjorde det nylig skarpt i VM i riding på Islandshest i Berlin. Det skulle egentlig bare mangle, hesterasen er egentlig norsk. Fra år 874 og framover utvandret nordmenn fra Vestlandet og Nord-Norge til Island i stor stil, og Islandshesten nedstammer hovedsakelig fra de norske fjordingene og nordlandshestene (det er mulig noen shetlandshingster deltok på genfesten, men derom strides de lærde) de hadde med seg. Noe av det som har gjort Islandshesten så populær er historien om hvordan det knapt har blitt importert en hest til landet siden år 1200. Men også fjordingen har vært uberørt av andre raser i århundrer. Det er rundt 5000 fjordinger i Norge, men rasen har blitt eksportert til store deler av kloden. Det regnes som en av de eldste hesterasene i verden, og som sådan har den flere formmessige likhetstrekk med villhesten.

På Island, i Ungarn, Sverige, Spania og Frankrike, for å nevne noen, er hesten en del av hverdagslivet, samfunnslivet og ikke minst turismen. Byen Jerez i Andalucía er på størrelse med Trondheim, men har likevel hele tre store hesteattraksjoner basert på den andalusiske hesten: The Royal Andalusian School of Equestrian Art, The National Stud Farm og The Spanish Military Stud farm. Hovedattraksjonen under helgens Kingsland Oslo Horse Show er Den Spanske Rideskolen i Wien, den er en av Østerrikes største turistattraksjoner som hvert år er på utsolgte turneer til utvalgte steder i Europa. Til sammenlikning: googler du som turist «Oslo + Fjording», så er topptreffet lokalavisa Fjordingen i Stryn, der du lett kan bli noe forvirret av toppsaken - et innsendt leserbilde av ei gulrot formet som underlivet på en mann.

Norge sitter med en unik hestehistorie. Vi er opphavet til islandshesten, vi har historien om vikingene å spille på, vi har eierskapet til en av verdens eldste hesteraser med et helt unikt utseende og vi har et desperat behov for å utvikle nye turistprodukter. Samtidig har norske ryttere begynt å gjøre seg markert på den internasjonale arenaen. Tiden har kommet for å sette hest på agendaen, redde de norske rasene og lære nye generasjoner om det historiske samspillet mellom hest og rytter. Til inspirasjon kan man merke seg at i Sverige skaper hestenæringen verdier for 50 milliarder i året. I Danmark er hesteavl en viktig del av deres BNP. Og om du fortsatt skulle være i tvil om alle oppsidene ved et økt norsk hestehold, så kan vi legge til at den samme sønnen eller datteren som ikke vil løfte en finger for å hjelpe til hjemme, er det samme avkommet som sykler med oppspilte øyne gjennom sørpa for å bruke hele morgenen til å møkke i stallen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.