SLUTTET UVENTET: Vamp hadde to sjefer: Øyvind Staveland (t.v.) og Jan Ingvar Toft. Det var noe av årsaken til at Toft sluttet i 1999. - At vi fløy i tottene på hverandre er en overdreven myte sier, Toft som er tilbake med gamlekara på jubilemusturne. Foto: Anders Grønneberg
SLUTTET UVENTET: Vamp hadde to sjefer: Øyvind Staveland (t.v.) og Jan Ingvar Toft. Det var noe av årsaken til at Toft sluttet i 1999. - At vi fløy i tottene på hverandre er en overdreven myte sier, Toft som er tilbake med gamlekara på jubilemusturne. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Tilbake i VAMP på jubileumsturneen

Ringen er sluttet for Jan Ingvar Toft.

Vamp feirer 20 årsjubileum med stor turné der originalvokalist Jan Toft er tilbake.

Originalstemmen Det folkekjære bandet albumdebuterte i 1993 med «Godmorgen, søster». Derfra kjenner vi godt et av folkrockernes høydepunkter, «Tir n'a Noir».

Nærmere ti år etter at Vamp så dagens lys, trakk vokalist og låtskriver Jan Ingvar Toft seg i 1999. Dette kom overraskende på mange.

- Jeg husker ikke helt hvorfor. Men hadde lyst til å gjøre andre ting, sier Toft - som blir 53 år søndag.

- Ingen store kamper Hukommelsen er ofte selektiv. Han mener det er ulik oppfattelse av hva som skjedde. Men at det har vært rivalisering mellom bandets to låtskrivere, Jan Toft og Øyvind Staveland, er på det rene.

- Det var ingen store kamper og konfrontasjoner. Men vi var to låtskrivere som begge hadde meninger og ønsker, sier Staveland.

Det hersker flere historier om hvorfor Jan Toft sluttet i Vamp.

- Det er i hvert fall to myter jeg har hørt: at vi to kranglet og at vi hele tida gikk i tottene på hverandre, sier Toft.

Ble bartender Han fortsatte som musiker, turnerte og sang på engelsk. På begynnelsen av 2000-tallet reiste han til England og ble borte et år.

- Havnet i en bydel sør i London og fikk jobb på en pub.

FEST I DET FRI: Vamp markerte 20 årsjubileum med lunsj i det grønne i sommer. Her ser vi sjefen, Øyvind Staveland. Bak fra v. Carl Øyvind Apeland, Odin  Staveland, Torbjørn Økland og Paul Hansen. Foto: Anders Grønneberg
FEST I DET FRI: Vamp markerte 20 årsjubileum med lunsj i det grønne i sommer. Her ser vi sjefen, Øyvind Staveland. Bak fra v. Carl Øyvind Apeland, Odin Staveland, Torbjørn Økland og Paul Hansen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Jan Toft havnet bak baren uten å kunne noe som helst, og det gikk flere uker før han gikk i pluss.

- Jeg forsto ikke kassaapparatet, og langt mindre å lage drinker og servere. Heldigvis fikk jeg hjelp av stamgjestene, sier Toft.

Tatt imot som en helt For ei uke siden la Vamp ut på en stor jubileumsturné, og nå er bandet kommet til Østlandet. Denne uka gjør de hele fire konserter på Dizzie Show Teater - en gammel drøm.

- Vi ville spille for et sittende publikum, og Dizzie minner mer om en europeisk jazzklubb enn et revyteater, sier Staveland.

Og at Jan Toft er tilbake i Vamp, blir tatt godt imot av publikum.

- Jan blir tatt voldsomt godt imot av publikum. Folk ser hvor Vamp kommer fra. Det er så rørende, sier Staveland.

På treningsmatta - Det er annerledes å være med nå. Det er et veldig godt miljø i «Sirkus Vamp», på og bak scenen. Et team preget av hjerterom, sier Toft.

Toft har gitt ut to album på 2000-tallet og forteller at han har låter klar til et nytt album, men vet ikke når det vil se dagens lys.

Siden Vamp består av flere godt voksne folk, og at Staveland og Toft begge har bikket 50, gjør gutta det de kan for å «motvirke tyngdeloven» - og «forfallet» Vamp påførte Toft i guttedagene, som han selv uttrykker det.

ORIGINALEN: Jan Ingvar Toft og Øyvind Staveland (t.h.) startet bandet i 1991. Foto: Anders Grønneberg
ORIGINALEN: Jan Ingvar Toft og Øyvind Staveland (t.h.) startet bandet i 1991. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Jeg sliter fremdeles med de ekstra kiloene jeg fikk da. Nå har jeg med meg treningsmatta på turné, sier han og ler.