Tilbake med spøkelsesthriller

Bestselgerforfatter Kate Mosse (46) er ikke overtroisk. Men hun skulle ønske kona som spådde henne ikke hadde vært så treffsikker.

Forfatteren bak storsuksessen «Labyrinten», som solgte en million eksemplarer bare i Storbritannia og lå på norske bestselgerlister i flere måneder, er ute med sin nye roman. Også «Gravkammer», som allerede topper bestselgerlisten i Storbritannia, er en eventyrlig spøkelsesroman der tarotkort spiller en sentral rolle.

Ble spådd

- Jeg tror ikke du kan se framtida di i tarotkort, sier Mosse.

- Men det er noe ved kortene som skaper stor nysgjerrighet. Bilder og symboler skaper en umiddelbar reaksjon og kan fortelle mer komplekse historier enn ord på et ark. Da jeg skrev «Gravkammer» lot jeg meg spå i tarotkort, som en del av researcharbeidet. Spåkona var veldig treffsikker. Likevel gikk jeg ut derfra og følte det samme, at dette var noe jeg ikke trodde på og ikke hadde noe behov for å engasjere meg nærmere i. Men jeg skulle egentlig ønske hun ikke traff så godt.

- Hva kjennetegner en god spøkelseshistorie?

- Det må alltid være en tvetydighet i spøkelseshistorier, sier Mosse.

- Som lesere skal vi ikke være sikre på om det som fortelles egentlig skjer, eller om det oppstår i hovedpersonens fantasi. Og så må det være en velkjent, nær, klaustrofobisk setting som skaper en kontrast til det overnaturlige. I spøkelseshistorier forekommer gjerne en skikkelse i salongen, eller et knirk i trappa.

- I motsetning til skrekkhistorier, dreier spøkelseshistorier seg om antydninger. Det handler om frysningen nedover ryggen, snarere enn hendene rundt halsen din.

VAR NERVØS: - Jeg var redd for å skuffe leserne, sier forfatter Kate Mosse, som solgte flere millioner eksemplarer av romanen «Labyrinten». Men nå topper også den nye romanen, spøkelsesthrilleren «Gravkammer», bestselgerlistene. Foto: STEINAR BUHOLM
VAR NERVØS: - Jeg var redd for å skuffe leserne, sier forfatter Kate Mosse, som solgte flere millioner eksemplarer av romanen «Labyrinten». Men nå topper også den nye romanen, spøkelsesthrilleren «Gravkammer», bestselgerlistene. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer


Det gotiske

«Gravkammer» foregår delvis i moderne tid, delvis i Frankrike i 1891, der hovedpersonen, 17-årige Léonie, flykter sammen med broren fra et kaotisk Paris og kommer til et sted i Sør-Frankrike der mystikken setter inn. I romanen finnes tydelige spor etter forkjærligheten for det romantiske og gotiske som preget slutten av 1800-tallet i Europa.

- I det gotiske finnes det en følelse av at ingenting kan redde deg fra det underliggende mørket, sier Mosse.

- Det finnes en idé der om at liljer er vakre, men de kommer til å råtne. Hvor vakker verden enn er, så vil den forfalle. Det er en dialog mellom det overnaturlige og det hverdagslige der som er spennende.

Det Paris Léonie flykter fra er da også i Mosses roman et mørkt og farlig sted.

- Vi tenker automatisk på Paris som en glamorøs og sofistikert by, sier Mosse.

- Men i 1891 var byen urolig og farlig. Menn gikk i operaen med pistol. Byen hadde ennå ikke kommet til hektene etter den prøyssiske invasjonen og massakren under Pariserkommunen. Samtidig herjet en syfilisepidemi i overklassen. Familien til Léonie framstår som privilegert, men alt er bygget på sandgrunn.

Redd for å skuffe

Som i «Labyrinten» er det to kvinnelige hovedpersoner i «Gravkammer», den unge Meredith i 2007 og 17-årige Léonie i 1891. De mannlige personene er mer i bakgrunnen.

Tilbake med spøkelsesthriller

- Selv har jeg aldri kastet meg over bøker som handler om å finne drømmeprinsen, sier Kate Mosse.

- Jeg er mer interessert i andre forhold, som forholdet mellom bror og søster i denne boka.

- Var du nervøs for å følge opp suksessen med «Labyrinten»?

- Jeg var redd for å skuffe leserne, og så for meg et hav med triste ansikter. Men til sjuende og sist handler det bare om meg og tastaturet. Når jeg setter meg ned med teksten slutter jeg å tenke på alt det andre.

Salgsstatistikk er hentet fra følgende bedrifter: Ark Bokhandel (86 butikker), Libris (122 butikker), Notabene (129 butikker), Norli (68 butikker), Fri Bokhandel (19 av 147 butikker), Tanum Karl Johan, og Haugen Bok. Bokdata fra Den norske Bokdatabasen AS.

LES OGSÅ: