Tilbake på Sandy Hook- 20 år etter suksessen

«Orions Belte» ble sett av 700.000 på kino i 1985. Både filmen og Helge Jordal vant Amanda-pris.I går entret Jordal og forfatteren bak filmen, Jon Michelet, røverskuta «Sandy Hook» igjen.

HAUGESUND (Dagbladet): «Orions Belte» ble sett av 700.000 på kino i 1985. Både filmen og Helge Jordal vant Amanda-pris. I går entret Jordal og forfatteren bak filmen, Jon Michelet, røverskuta «Sandy Hook» igjen.

Gutta kom til filmfestival-byen i anledning at Norges kanskje beste actionfilm er blitt oppgradert for bortimot én million kroner og snart skal slippes på dvd-markedet - 20 år etter.

Orions Belt skal fortsatt være Norges fjerde mest sette norske kinofilm - etter Flåklypa, Elling og Kristin Lavransdatter.

- «Orions Belte» er en klassiker, den er en årgangsvin. Den har holdt seg godt og bare blitt bedre, fastslo produsent Petter Borgli da han, Jordal og Michelet presenterte den bortimot sju timer lange dvd-satsningen.

Som muligens har potensial til å slå salgsrekorden for en fiksjonsfilm på dvd i Norge. Den innehar pr i dag Uno med 82.000 solgte.

Storpolitikk

Seansen i Haugesund foregikk på ei skute som tidsriktig var omdøpt «Sandy Hook» - og som til og med lignet litt på den holken som fraktet trioen Helge Jordal, Sverre Anker Ousdal og nå avdøde Hans Ola Sørlie rundt på halvkriminelle eventyr ved Svalbard for 20 år siden.

- Det sa bare pang. «Alle» skulle se filmen. Orions Belte var ikke bare en festlig actionfilm. Den handlet også om Norge, om den kalde krigen, om norsk underdanighet overfor Sovjetunionen, om spionasje og om kontraspionasje. Norge lå altfor lavt i terrenget overfor Sovjetunionen den gang. Og det skrev Jon om. Og filmen tydeliggjorde budskapet, sa Jordal i går.

- Artig å vite at man har laget materialet til en klassiker. Og filmen har ytt stor rettferdighet til boka mi, sa Jon Michelet.

20 YEARS AGO TODAY: - Filmen yter stor rettferdighet til boka mi, mente forfatteren av Orions Belte, Jon Michelet, da han møtte igjen hovedrolleinnehaver Helge Jordal ombord på Sandy Hook i Haugesund i går. Foto: Øyvind Sætre
20 YEARS AGO TODAY: - Filmen yter stor rettferdighet til boka mi, mente forfatteren av Orions Belte, Jon Michelet, da han møtte igjen hovedrolleinnehaver Helge Jordal ombord på Sandy Hook i Haugesund i går. Foto: Øyvind Sætre Vis mer

- Vi ville lage en film dengang som fikk mot alle odds. En røveraktig actionfilm om tre rufsete karer ombord i en båt. Men storpolitikken ga jo filmen en klangbunn som eksister også i dag. Og så filmmusikken da. Svalbard-temaet til Bøhren og Åserud er jo blitt en norsk nasjonalhymne for Svalbard, sa produsent Borgli.

To slutter

Det røveraktige ved Orions Belte ble likevel godt ivaretatt - og understrekes av at da pengene tok slutt under innspillinga, forflyttet filmteamet seg fra Svalbard til Kjøllefjord i Finnmark.

- Jeg var skeptisk til å filme Svalbard utenfor Svalbard. Jeg nektet nesten. Men i filmen kan du ikke avgjøre hva som er Svalbard og hva som er Finnmark, mener Michelet.

Blant annet er alle skytescener mellom båt og helikopter gjort på fastlandet.

Og en annen liten røverhistorie:

På grunn av dårlig råd og dårlig tid ble sluttscenen, den som foregår i Oslo, spilt inn i all hast - og filmen sendt ut på kino 6. februar 1985.

Et halvt år etter, da filmen hadde spilt inn store penger, ble en ny slutt spilt inn og sendt ut. Og folk gikk om igjen på kino. 450.000 solgte billetter ble til 700.000.

- I første utgave hører man bare en skuddlyd. Og Helge ser ikke ut som han dør. Han ser mer ut som en full mann som sklir ned av en benk. I den nye slutten drepes han med et sprøytestikk av en forbipaserende på gata. Men det geniale er at man aldri får vite hvilket lands etterretning personen tilhørte, sier Borgli og Michelet.

Enda flere slutter

Men det eksisterer ikke bare to slutter. Det er fire. Den tredje har ingen sett offisielt. Den ble lagd av de norske filmskaperne, og her stikker Jordal til sjøs på en tanker under en falsk identitet som som norske myndigheter har utstyrt ham med.

- Den versjonen droppet vi allerede før vi begynte klippinga. Den slutten ble helt feil, forteller Borgli.

Og så er det lagd en amerikansk versjon - med happy ending.

- Orions Belte med happy ending. Latterlig. Det ville jeg aldri ha tillatt, brummer Michelet.

I tillegg ble det altså filmet en britisk versjon parallelt med den norske:

- Hver gang vi var ferdige med en norsk scene, måtte vi gjøre en lignende scene foran en egen engelsk regissør. Som gjerne ville ha ting litt annerledes enn Ola Solum, vår norske regissør. Vi var så slitne og lo så ofte under disse opptakene, at vi ødela flere opptak, minnes Jordal.

Tøff innspilling

- Var det hardt å spille inn Orions Belte?

- Du ser jo på filmen hva vi gjennomgår. Det er ikke mye juks. Vi gjorde alle ting sjøl. Det var hardt arbeid og lange dager.

- Frøs du virkelig så du hakket tenner da du tente på den hytta under flukten mot Longyearbyen?

Jordal flirer litt:

- Jeg er nå skuespiller da... Men den episoden der jeg krysser en meget stri elv - den er helt ekte. Elva ble striere for hvert minutt. Da vi endelig hadde rigget til settet og stod klar til filming, var elva blitt så stri og bred og tøff at den tok meg. Jeg ble virvlet rundt og klarte såvidt å kaste meg mot land på andre siden.

Replikkene

Gårdagens ny-visning av Orions Belte, filmen som den altfor tidlig avdøde Ola Solum regisserte, inneholder en serie replikker man hadde glemt etter at man seint i tenåra så filmen sist. Replikker som plutselig dukket opp i hukommelsen, sekundet før skuespillerne leverte dem. Som disse (i kronologisk rekkefølge):

«A mouse doesen\'t pick a fight with a bear, does it?» (Hans Ola Sørlie til turister på Sandy Hook)

«Du er som en frosk i en brønn. Du ser opp, og så ser du en liten flekk med blå himmel - og så tror du det er hele himmelen.» (Kjersti Holmen til Helge Jordal)

«Arrogante jævler! De gir fullstendig faen.» (Jordal da sovjetisk militærfartøy glir forbi Sandy Hook)

«Å, i hælvetæ!» (Jordal oppdager rykende kaffe i en termos når gutta dumper borti en sovjetisk lyttestasjon)

«Det va\' helt sprøtt!» (Jordal til en skadd Sørli etter å ha blitt beskutt av sovjetisk helikopter, og selv klart å skyte det ned)

«Vet du at eskimoene har minst 40 ord for kajakk, og kanskje 20 ord for snø. Men ikke ett for krig.» (Den skadde Sørlie til Jordal)

«Nytter ikke! De har blokkert frekvensen.» (Sverre Anker Ousdal til Jordal når denne prøver anrop)

«Faen Tommy! Vi har sett noe vi ikke skulle se, og vi har drept en borger av Sovjetunionen.» (Ousdal til Jordal)

«Som en frosk i en brønn...» (Jordal i det han står fanget nede i en fjellsjakt, ser opp mot himmelen, oppdager et nytt sovjetisk helikopter _ og gjentar Holmens replikk, som egenlig er hentet fra formann Mao)

«Disse tre stredene (...) har fått kodenavnet Orions Belte. Vi har sans for mytologi i denne bransjen.» (norsk etterretningssjef til Jordal)

«Dette er et sjakkspill. Og du er ikke engang en brikke på brettet, Jansen.» (samme mann til Jordal)

«Eva - eg ælsker deg!» (Jordal på telefon til Holmen)

Buljongterning

Jon Michelet er stolt, både over filmen og replikkene:

- Noen av replikkene er hentet direkte fra boka mi. Men mange er gjort om i manus. Filmen hadde en engelsk manusforfatter som kokte den suppa jeg hadde lagd, ned til en effektiv liten buljongterning.

En stund etter at filmen hadde gått sin seiersgang over norske kinoer, traff Helge Jordal på en fanklubb som jevnlig samlet seg på bar. Der drakk de, og resiterte de mest kjente replikkene fra Oripns Belte.

- Jeg ble med dem på bar én gang. Vi satt og ropte «Å, i hælvetæ» og «Arrogante jævler!». Det var morsomt og litt spesielt, mimrer Jordal.