Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tilbake på scenen

Tirsdag opptrer operasangerinnen Lilleba Lund (57) offentlig for første gang på 15 år. Da holder hun en konsert i Universitetets Aula i Oslo for å markere at det er 40 år siden hun debuterte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Egentlig debuterte jeg som tolvåring. Da sang jeg «Dukkens Arie» fra Hoffmans eventyr på direkten i radioen, akkompagnert av Kringkastingsorkesteret, hvisker Lilleba.

Hun er en smule bekymret for stemmen foran tirsdagens konsert.

- Jeg synger jo hele tida for meg selv, vet du, men det er faktisk blitt femten år siden sist jeg holdt en stor konsert. Uff ja, tida flyr. Men publikum har jeg nå hatt likevel, for det sitter alltid noen meiser i hasselbusken utenfor vinduet mitt når jeg synger. En gang talte jeg fjorten meiser!

Lilleba ble «oppdaget» av dirigenten for NRKs Pikekor, Marie Foss, og Øyvind Berg, som var dirigent for Kringkastingsorkesteret.

Gladmusikk

- Jeg er en koloratursopran, det vil si at jeg fargelegger tonene ved å synge lyst og lett. I Aulaen skal jeg synge russiske folketoner og fransk bel canto. Vi trenger litt gladmusikk, fastslår hun.

Mellom 1963 og 1970 opptrådte Lilleba på de store europeiske operascenene, blant annet i Salzburg og München.

- I 1970 kom jeg hjem med anemi, sukker hun.

Takk for sist

Lilleba er gift med vår store samtidskomponist Johan Kvandal og har to barn. Hun har hatt noen oppdrag, blant annet i Operaen, men tirsdagens konsert blir spesiell.

- Om jeg ikke skal si takk for meg, kan jeg kanskje si takk for sist, ler hun.

- Og skulle det gå helt galt, har jeg jo alltids de fjorten meisene mine!

Hele Norges coronakart