Tilbake til 1950-tallet

Munter nostalgitripp tilbake til de glade 50-åra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den britisk-amerikanske reiseguruen Bill Bryson er en sjanger for seg selv. Alltid sprudlende, full av digresjoner, sarkasmer og andre vittigheter, overbegeistret for snodig fakta, glemt viten og forbløffende anekdoter, alltid kunnskapsrik, relevant og folkeopplysende, selv om du var sikker på at du var ytterst likeglad til temaet som behandles.

Bryson kunne skrevet 500 minneverdige sider om brødsmulenes kulturhistorie, hvis noen fant det betimelig å gi ham oppgaven.

Uten bekymringer

«Lyngutten» er minner fra Brysons oppvekst i middelklasseidyllen Des Moines i Iowa på 1950-tallet, et tidspunkt i historien da amerikanerne besatt mer rikdom enn jordas øvrige befolkning til sammen. Tiden var preget av framtidsoptimisme, kvinnelig fruktbarhet og store kjøleskap. Klart de var lykkelige.

«Lyngutten» er en reise ned minnegata, blottet for nostalgihemninger. Boka egner seg nok derfor best for de nordmenn som selv har et idyllisert bilde av de bekymringsfrie etterkrigsårene da mor brukte 15 timer daglig på kjøkkenet og all amerikansk import var kulere enn tyggegummi. Det er Lars Saabye Christensen overført på USA og sakprosaform. For oss yngre, som foretrekker moderne japansk kulturimperialisme, kan denne mimringen bli i meste laget. Bryson nevner mccarthyismen, atomkappløpet, rasismen og mangelen på likestilling, men selv disse uheldige samfunnstrekkene fra 1950-tallets USA får et uskyldig slør over seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer