Tilbake til fortida

Retro er så 2007.

CD: I disse retrotider, der Amy Winehouse tror hun er Aretha, Duffy har studert Dusty Springfield med lupe, Adele forsøker å dra en Carole King, og gud og hver soulmann imiterer Marvin Gaye, er Raphael Saadiq fortsatt retrokongen.

Da han i 2002 slapp solodebuten «Instant Vintage» var det en programerklæring. «Instant Vintage» var å gå tilbake til røttene, soul-, gospel-, og familierøttene, men samtidig også skape noe nytt. Resultatet var en sveipende og intrikat 2000-tallsklassiker.

På «The Way I See It» har Saadiq benyttet seg av mange av de samme grepene, selv om råmaterialet har forandret seg en smule. Denne gangen har han tatt for seg sekstitallssoulen og sine store helter The Temptations, og skapt en gladplate som består av blide melodilinjer, doowop-harmonier og en rytmeseksjon med Motown-vibber.

Den luftige «Just One Kiss» er Curtis Mayfield på sin hals, «Keep Marchin’» kunne akkompagnert en Martin Luther King-marsj, mens den jublende «Staying In Love» må være en av årets beste spor – uavhengig av inspirasjonskilder. Det er med andre ord ingen tvil om at Raphael Saadiq er en flink fyr.

Plata føles likevel litt for konstruert, litt for faglig. Mannen har vært mer opptatt av å gjenskape en æra enn å utfordre sin egen låtskriverkunst.

Og da sitter man ikke bare igjen med følelsen av å ha hørt det før, men også med spørsmålet om det egentlig var noe vits.