«Tilbake til fremtiden»- legenden jobber i dag for parkinson-syke

Michael J. Fox var en kjernesunn skuespiller, før han ble syk som 30-åring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Michael J. Fox var en veldig god komedieskuespiller, han var en kjernesunn representant for amerikanske verdier, uten plagsom seksuell karisma. Han var som skapt for hele familien, sier Dagbladets filmanmelder Aksel Kielland.

Den kanadiske skuespilleren Michael J. Fox var en av de mest kjente skuespillerne på 80- og 90-tallet.

Han ble først kjent fra TV-serien «Fem i familien», som rullet og gikk på TV-skjermer verden over i sju år på 80-tallet. Og han ble virkelig superstjerne etter å ha spilt i «Tilbake til fremtiden» fra 1985 og deretter oppfølgerne i 1989 og 1990. I dag - 21. oktober - er datoen Michael J. Fox besøker i «Back to the Future II» fra 1989. 

- De filmene kan sammenliknes med «Die Hard», som fant en balanse mellom ulike elementer. De har blitt en slags formel i den amerikanske TV-industrien. Filmene etablerte et mønster for å blande action og humor på som ble gjeldende fra 80-tallet og fram til i dag, sier Kielland.

Fikk Parkinson I 1991 fikk Michael J. Fox, som da var 30 år, diagnosen Parkinsons sykdom. Legene mente han måtte trekke seg som skuespiller, men Fox var likevel å se i en rekke komedier og TV-serien «Spin City» utover 90-tallet.

Fox trakk seg derimot fra TV-serien i 2000 fordi sykdommen gjorde det vanskelig å stille på sett hver uke.

Samme år grunnla han «The Michael J. Fox Foundation for Parkinsons Research».

- At en smart, ressurssterk og relativt ung person fikk Parkinson, fikk folk til å se at sykdommen kan ramme alle og enhver, ikke bare en marginal gruppe. Han har vært veldig åpen om sykdommen og jobbet med informasjon og veldedighet rundt dette de seineste åra, sier Kielland.

Krampene vanskelige Det finnes fortsatt ingen kur for sykdommen som gir bevegelseshemning, muskelstivhet og skjelvinger. Men Fox jobber aktivt for å få til dette, og han har laget flere informasjonsfilmer om sykdommen.

- Noe av det vanskeligste er at jeg får kramper. Når jeg våkner, får jeg ikke sovne igjen, har Fox blant annet sagt i et intervju.

Fox har spilt i noen små roller de siste åra, ofte i roller som kommenterer sykdommen.

Han dukket også nylig opp i en ny, liten reklamefilm sammen med skuespiller Christopher Lloyd som spiller Dr. Emmett Brown i «Tilbake til framtida». Sammen diskuterer de hvilke av framtidsvisjonene fra 80-tallsfilmen som har slått til.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer