Tilbake til fremtiden

Per Martinsen kalles gudfaren av norsk house, og måtte bli stor i utlandet før han ble oppdaget i Norge. Sånn er det å være forut for sin tid.

Per Martinsen har samme musikalske opphav som Geir Jenssen (Biosphere) og Rune Lindbæk, i den elektroniske fødselsstua som ble Tromsø til del på 90-tallet.

Martinsen har holdt på med musikk i snart 20 år, men måtte ta turen via utlandet før han slo an i resten av hjemlandet.

Stor i utlandet

Martinsen dro allerede i 1987 til London, knapt ferdig med tenårene. Der ble han tilknyttet studioet Cold Storage, og influert av alt fra ska til tidlig house til tysk elektronisk musikk.

I 1989 forflyttet han seg til Belgia, hvor en lang rekke 12-tommere ble gitt ut under forskjellige alias, blant annet Mental Overdrive, som senere skulle bli Martinsens merkenavn.

På den norske klubbscenen gikk utgivelsene upåaktet hen, men på kontinentet fikk folket på danseguvene øynene opp for nordmannens technorytmer. Særlig vakte «Hallucination Generation», fra samarbeidsprosjektet The Gruesome Twoesome, oppsikt på den amerikanske og engelske klubbscenen.

Eget plateselskap

Martinsen ble etterhvert lei av all reisingen og småutgivelsene, og startet sitt eget plateselskap for å kunne gi ut hele album. Labelen Love OD Communications ble startet i 1995, og allerede samme året kom Mental Overdrives debutalbum «Plugged», med spor som Martinsen hadde i ermet fra tidligere.

Den kritikerroste plata har i ettertid blitt kalt en av de sterkeste norske debutalbumene på 90-tallet og et pionerarbeid innen norsk klubbmusikk.

Også Mental Overdrives andre album fra 1999, «Ad Absurdum», fikk gode kritikker. I Dagbladet landet terningen på fem, og plata ble beskrevet som «en av årets mest essensielle norske godbiter».

Illumination

Martinsen har samarbeidet med og remixed musikere som Bel Canto, Seigmenn, Velvet Belly og Nils Petter Molvær.

Men den viktigste samarbeidspartneren de siste årene er engelskmannen Nick Sillitoe, som han utgjør duoen Illumination med.

I 1998 sto de bak «FBU: Recollections In Rare Altitude», et samlealbum med norsk klubbmusikk som ifølge Dagbladets anmelder «røper det engelskmenn har vært klar over lenge: Mye av nåtidas mest spennende housemusikk lages i Norge».

Albumet ble lansert over hele verden, skamrost i britiske house-blader, med uttrykk som «Oslo is an amazing place», og lanserte utrolig nok Oslo som en av house-hovedstedene i Europa.

Fremdeles DJ

I fjor kom illumination med et nytt album «This is Illumination», og duoen var også med på fjorårets profilerte samleplate «Jazzland Remixed», på plateselskapet til Bugge Wesseltoft.

Per Martinsen er fremdeles en DJ som gjør spillejobber innimellom plateproduseringen, og sammen med Sillitoe har han hatt det faste Klubbkonseptet Chulluminati på Skansen og Jazid i Oslo. I kveld gjester han Agora i Bergen.

Les mer om Per Martinsen på hjemmesidene til hans eget plateselskap Love OD Communications