Tilbake til «septembermordet»

Høsten er slaktetid i Norge - i landbruket, men også i kulturlivet. Dette siste er en tradisjon som trolig skriver seg fra filmfestivalen i Skien i 1980.

SLAKTEKLAR: Den erklærte anarkisten, filmregissøren og skuespilleren Bredo Greve med plakaten for halvdokumentariske «La elva leve», som tok utgangspunkt i konflikten mellom demonstranter og kraftutbyggere ved Alta-elva i 1979, og åpnet den norske filmfestivalen i 1980. Foto: Johan Brun
SLAKTEKLAR: Den erklærte anarkisten, filmregissøren og skuespilleren Bredo Greve med plakaten for halvdokumentariske «La elva leve», som tok utgangspunkt i konflikten mellom demonstranter og kraftutbyggere ved Alta-elva i 1979, og åpnet den norske filmfestivalen i 1980. Foto: Johan Brun Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Denne måneden har kunstskribent Erlend Hammer foreslått å «legge ned» Høstutstillingen, VG-anmelder Sindre Hovdenakk har kalt Henrik H. Langelands nye bok «en kalkun», og toppfotballsjef Nils Johan Semb har beskrevet norsk fotball som «i fritt fall». Dette fikk meg til å tenke på høsten 1980.

Høsten 1980 kom nemlig nedleggingsforslagene og elendighetsbeskrivelsene i norsk samfunns-og kulturliv uvanlig tett. Bare i løpet av den siste uka i august, kunngjorde Dag Solstad at han nektet å la sin nye roman «Brød og våpen» bli hovedbok i Bokklubben Nye Bøker (en «representant for alt det jeg forakter ved kulturlivet»), ledelsen ved Oslo-utestedet Club7 sa opp, og daværende kaptein på landslaget i håndball, Marit Breivik Løkeberg, skrev et brev hvor hun krevde å tilsidesette landslagstrener Otto Th. Pedersen, etter som «vi føler at vi får lite igjen for innsatsen» og «stemningen og miljøet er lite godt».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer