Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tilbake til Norge

Fred. Olsen fortrakk ikke en mine da auksjonarius hamret gjennom salget av Edvard Munchs «Omfavnelse på stranden» for over 70 millioner kroner. Nå skal det tilbake til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Dermed knuste Munch-feberen alle rekorder på et av verdens mest prestisjetunge auksjonshus. I går gikk det sterke rykter blant kunsteksperter om hvem som hadde bladd opp rekordsummene for maleriene. Kunsthandler Hans Richard Elgheim fra Grev Wedels plass auksjoner bekrefter overfor DN.no at bildet havner på norske hender.

-  Det ble bestemt at bildet «Omfavnelse på stranden» skal tilbake til Norge, sier han til Dagbladet.

Bildet er det eneste i serien Lindefrisen Munch-museet i Norge mangler.

Han vil ikke bekrefte om kjøperen er norsk, eller om en utenlandsk kjøper kan ha bestemt seg for å føre bildet tilbake til Norge.

-  Ingen anelse om kjøper

Men akkurat det så ikke selger og milliardær Fred. Olsen ut til å bry seg om.

-  Jeg har ingen anelse om hvem som kjøpte. Jeg kunne ikke engang se hvem som bød fra der jeg satt, sa han etter auksjonen.

-  Hvorfor skal vi vite det? skjøt kona Kristin inn.

  NØKTERN:  -  Nei, med den massepublisiteten som disse bildene har fått, kan jeg ikke si jeg er overrasket, sier Fred. Olsen rolig.   REKORD:  Det gikk et gisp gjennom publikum da auksjonarius Henry Wyndham hamret gjennom «Omfavnelse på stranden» til 5,5 millioner britiske pund. Inkludert kommisjon betyr det at kjøperen måtte ut med over 70 millioner kroner. Foto: Keith Hammett
NØKTERN: - Nei, med den massepublisiteten som disse bildene har fått, kan jeg ikke si jeg er overrasket, sier Fred. Olsen rolig.

REKORD: Det gikk et gisp gjennom publikum da auksjonarius Henry Wyndham hamret gjennom «Omfavnelse på stranden» til 5,5 millioner britiske pund. Inkludert kommisjon betyr det at kjøperen måtte ut med over 70 millioner kroner. Foto: Keith Hammett Vis mer

Alt som kunne krype og gå av kunsthandlere fra hele verden var til stede på Sotheby\'s i går. Fem bilder ble solgt til rekordpris, men det var først da Munch-maleriene fra Olsen-samlingen kom at det virkelig tok av. Da prisen på bildet «Omfavnelse på stranden» rundet fem millioner britiske pund, gikk det et gisp gjennom publikum. Og da budene stoppet på 5,5 millioner, sa auksjonarius Henry Wyndham:

-  Bare litt til? før han hamret det anonyme budet gjennom.

Ikke overrasket

Da var det klart at Munch-feberen på Sotheby\'s hadde knust den gamle Munch-rekorden fra 1996. Den gang ble «Pikene på broen» solgt for 51 millioner kroner i New York. Fred. Olsens åtte bilder gikk for til sammen nesten 200 millioner kroner i går. Og samtlige ble solgt til over antatt pris. Det overrasket ikke selgeren.

-  Nei, med den massepublisiteten som disse bildene har fått, kan jeg ikke si jeg er overrasket, sa han rolig.

Bildene har vært i Olsen-familiens eie siden Thomas Olsen kjøpte bildene på auksjon hos kunsthandler Harald Holst Halvorsen i Oslo i 1939.

Tråden etter far

Året før hadde kunsthandleren betalt 6350 britiske pund for å redde 14 Munch-bilder som nazistene regnet som «degenerert».

Men Munchs fargerike bilder havnet snart midt i en lang og iskald strid mellom arvingene etter Thomas Olsen. Yngstebror Petter Olsen arvet nesten hele samlinga fra mor. Storebror Fred. mente dette var i strid med likedelingsprinsippet, og krangelen havnet i retten.

Yngstemann vant til slutt fram i lagmannsretten. I går var også han tilstede i salen.

Fred. Olsen sa det ikke var spesielt trist å kvitte seg med arven.

-  Jeg håper at jeg med dette har fortsatt det min far begynte, nemlig å høyne verdien på Munchs bilder. Jeg mener prisnivået nå ligger omtrent der det skal være.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!