KJENT TV-SERIETRYNE: Rollebesetningen i den nye J.J. Abrams-serien «Alcatraz», anført av Jorge Garcia fra «Lost» (nummer tre fra venstre),
KJENT TV-SERIETRYNE: Rollebesetningen i den nye J.J. Abrams-serien «Alcatraz», anført av Jorge Garcia fra «Lost» (nummer tre fra venstre),Vis mer

Tilbake til øya

Han runde fra «Lost» spiller i «Alcatraz». Er det nok til å bli sittende fjetret?

- ALCATRAZ ER BARE ET DIGERT, flytende romskip som var befolket av indianere en stund, og så ble det et fengsel, sier Jorge Garcia (35) mens medspillerne rundt ham humrer.

- Det vet vi jo alle, svarer intervjueren fra Entertainment Weekly.

- Ja, men vi har fått til en god vri på det.

De ler. Garcia, best kjent som Hugo fra «Lost», er i full gang med promoteringen av sin nye serie «Alcatraz», og muligens litt lei av å gi den samme oppsummeringen av handlingen til alle han møter. Så ja, den biten om romskip er (antakelig) tull.

ISTEDET ER PREMISSET kort fortalt at 302 fanger og vakter forsvant sporløst fra den legendariske fengselsøya for noen tiår siden. Nå begynner fangene plutselig å dukke opp igjen.

De har ikke eldes en dag siden de forsvant, og de begynner å lage masse krøll og kjipheter. Garcia spiller Alcatraz-eksperten Diego Soto som hyres inn for å hjelpe politietterforskeren Rebecca Madsen (Sarah Jones, dattera til Zobelle fra «Sons of Anarchy») med etterforskningen.

TV-STJERNE: Jorge Garcia fikk sin gjennombruddrolle i «Lost» etter at produsentene så ham i en rolle i «Curb Your Enthusiasm». Foto: SCANPIX/EPA/PAUL BUCK
TV-STJERNE: Jorge Garcia fikk sin gjennombruddrolle i «Lost» etter at produsentene så ham i en rolle i «Curb Your Enthusiasm». Foto: SCANPIX/EPA/PAUL BUCK Vis mer

Snart dukker Sam Neill opp og oppfører seg creepy, og så er konspirasjonene og mysteriene i gang for fullt.

NÅR «ALCATRAZ» DENNE måneden begynner å rulle over amerikanske tv-skjermer er det knyttet store forventninger til serien. «Lost» levnet et mysterieformet hull i manges tv-vaner, noe serier som «Fringe» (også en J.J. Abrams-serie) og «The Event» (kansellert etter én sesong) bare delvis har klart å fylle.

Kombinasjonen av Garcia som hovedrolleinnehaver og J.J. Abrams på produsentsiden er alene nok til at mange virker innstilt på å være fans lenge før de faktisk har sett serien.

På nettet har flere wikier og fansider allerede har dukket opp, selv om de alle foreløpig bare resirkulerer den samme infoen som alle andre. Spørsmålet er selvsagt om fansen vil forbli fans også etter seriens premiere.

På mange måter minner ideen om «The 4400», hvor personer bortført av ufoer gjennom ulike tidsepoker plutselig returnerte til vår tid uten forklaring. Serien var ofte engasjerende, men slet med å holde på seerne, og møtte øksa til tross for en diger cliffhanger i fjerde sesong.

SERIER SOM FORSØKER Å GÅ sine egne veier i stedet for hete noe med bokstavene C, I, N eller S i tittelen er alltid risikable prosjekter.

NORGES BESTE VORSPIEL: Denne saken er hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Les også om:


• «The Voice»-aktuelle

Sondre Lerche

om beefen med Marion Ravn


• Studenter som 

selger sex for å spe på inntektene• Nyslanke

Jonah Hill

om å spille mot selveste Brad Pitt
NORGES BESTE VORSPIEL: Denne saken er hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Les også om: • «The Voice»-aktuelle Sondre Lerche om beefen med Marion Ravn • Studenter som selger sex for å spe på inntektene • Nyslanke Jonah Hill om å spille mot selveste Brad Pitt Vis mer

Om motoren i historien er mysteriet, kan man for eksempel ikke avsløre verken for lite eller for mye. Allerede med «Twin Peaks» ble dette åpenbart - da seerne fant ut midt i andre sesong hvem som hadde drept Laura Palmer, gikk en god del av lufta ut av ballongen. Andre halvdel av sesongen gikk med til UFO-bortføringer og stadig mer forvirrende forsøk på å skape nye mysterier, noe som kulminerte i at serien aldri fikk noen tredje sesong.

På den andre siden har man «Lost». Til tider var serien enormt populær, men det var også nok av seere som hoppet av den gåtefulle øya i frustrasjon over at lovnader om svar gang på gang endte opp som nye gåter i stedet. Og fordi seriens handling og virkelighet kunne endre seg radikalt fra episode til episode var det også vanskelig for folk som falt av å begynne å følge med igjen.

NETTSTEDET IO9 HAR SETT en tidlig pilot, og er relativt positive selv om de klager på treg framgang og lite engasjerende karakterer. Samtidig liker de at tematikken med forbrytelse og straff er sterkt til stede.

- «Alcatraz» er ikke bare et notorisk fengsel fordi det ble bygd på en øy - det er også et forferdelig brutalt sted, hvor våre mest voldelige og angerløse kriminelle ble behandlet som skadedyr. Piloten holder ikke tilbake hvor sadistisk stedet var, og hinter mot muligheten for at noen av fangene heller hadde uflaks enn faktisk skyld. Det er en genistrek at et krimshow snakker så åpent rundt spørsmål om hvordan vi håndterer kriminalitet og hvilke straffer som er for strenge.

«Alcatraz» starter på TVNorge 9. februar.