Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tilbake til samholdet

Ingress

Meninger

EU er inne i et avgjørende år, hvor mye står på spill. Strømmen av flyktninger har ført til full krise og lammende splid mellom medlemslandene. Grunntanken i EU er å løse felles europeiske utfordringer i fellesskap; ingen skal ensidig sette i verk tiltak som velter vanskene over på andre. Nå er samholdet erstattet av bitre angrep mot hverandre, og hver for seg treffer landene usamordnede og motstridende tiltak med tanke på sitt eget beste. Utfordringene med flyktningene kan bare løses i fellesskap, men samholdet rakner når det trengs som mest.

Klarer ikke EU å komme ut av denne krisa med en viss ære i behold, med bærekraftige felles løsninger, så er unionens framtid i fare. Det står om å redde en av «kronjuvelene», nemlig Schengen-samarbeidet med åpne grenser. EU-kommisjonen la fredag fra et «veikart», kalt «Tilbake til Schengen», for å få enkelte lands ledere til å tenke seg om. Indre grensekontroll koster ikke bare veldig dyrt og fører til økonomisk tilbakegang. Politisk vil et sammenbrudd få uante følger for EU.

Mars er en avgjørende måned. I dag er det toppmøte mellom EU og Tyrkia. EU håper å få Tyrkia med på å bremse flyktningstrømmen til Hellas og ta tilbake avviste asylsøkere, så skal EU hente ut asylsøkere fra Tyrkia og gi Tyrkia tre milliarder euro i hjelp, etter en avtale fra i fjor. Men Tyrkia selger seg dyrt og krever visumfrihet for tyrkere til EU. Og må EU snu det blinde øyet til det stadig mer autoritære regimet i Ankara?

Når dagens møte med Tyrkia er ferdig, skal EU-lederne i et uformelt toppmøte drøfte hva som er oppnådd og se fram til flokene som kommer på toppmøtet 18. mars. Det blir et «bære eller briste» for solidariteten. Framfor alt må EU vedta en nøkkel for rettferdig fordeling av asylsøkerne, som østeuropeiske land tvert har avvist. EU-kommisjonen vil ha en frist for å gjenåpne grensene innen 1. desember. Da må først yttergrensene, altså i Middelhavet, komme under styring. Hellas må innen 12. mars ha en plan for å sikre sine grenser og gjennomføre den innen 12. mai. Til hjelp skal EU opprette en omstridt felles grense- og kystvaktstyrke.

Ikke lite av dette kan gå galt. EU-rådets president, Donald Tusk, uttalte seg som optimist i helga. Han kan ikke annet, dersom EU skal finne tilbake til samholdet før nyttår. Som flyktningene på Middelhavet, er EU i havsnød fordi den politiske grunntanken med samarbeidet drukner i nasjonalistisk egoisme, antitesen til EU.