Tilbake til «Seierherrene»

Roy Jacobsen slipper ny roman til høsten. For første gang vender han tilbake til miljøet han skildret i «Seierherrene».

VENDER TILBAKE:  I sin neste roman vender Roy Jacobsen tilbake til Helgelands-kysten og skriver om ei jente som vokser opp på ei lita øy. 
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
VENDER TILBAKE: I sin neste roman vender Roy Jacobsen tilbake til Helgelands-kysten og skriver om ei jente som vokser opp på ei lita øy. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

(Dagbladet:) Når en av Norges mest kjente forfattere kommer med ny bok til høsten er det en usedvanlig god nyhet for hans mest trofaste fans.

For første gang siden «Seierherrene» skriver Roy Jacobsen om det samme miljøet som han skildret i første del av den moderne klassikeren - han skriver om kystproletariatet på den ytterste nøgne ø av Helgelandskysten.

Tilbake til «Seierherrene» Roy Jacobsen har en lang merittliste - han har vunnet et hav av priser og skrevet filmmanus sammen med Nicolas Winding Refn - regissøren bak «Drive».

Men det er «Seierherrene» som sikret ham en plass i den moderne, norske kanonen - blant annet har Dagbladet kåret boka til den 20. beste romanen fra 1981-2006.

- Hvorfor vender du tilbake til dette miljøet, Jacobsen?

- Jeg har jo to hjem. Det er Groduddalen og Helgelandskysten nordpå, der mora mi kom fra. Jeg har bare brukt det stoffet en gang tidligere. Lysten til å vende tilbake til miljøet har vært der hele tida. Nå er jeg der igjen, men på en litt annen måte.

- Kan du røpe noe om handlingen?

- Det er en litt spesiell historie om en jentunge som vokser opp på ei øy utenfor Helgeland, basert på en sann historie. Men jeg gjør en annen vri enn Knausgård, altså. Jeg bruker menneskene som inspirasjon, men jeg bygger litterære figurerer. Dermed slipper jeg å utlevere noen og jeg slipper å ta hensyn til folk. Det gjør meg mye friere, sier Jacobsen.

Robinsonade Romanen, som har tittelen «De usynlige», starter rundt 1913. Deretter følger den lille familien Barrøy gjennom 15 år, på en nydelig, gudsforlatt øy.

Tilbake til «Seierherrene»

- Det er en robinsonade fra begynnelsen av forrige århundre, sier Eva Grøner, Jacobsens redaktør.

En robinsonade er en bok hvor karakterene havner eller befinner seg på en øde øy, og bare har naturen og sine egne ferdigheter å lene seg på - tenk «Robinson Crusoe», «Fluenes herre» eller «Cast Away», for den saks skyld.

- De lever veldig isolert på en øy som er en kilometer den ene veien og en halv kilometer den andre. De har nesten ingen kontakt med omverden. Derfor må de stole på seg selv, og unger må gjøre voksent arbeid, sier Grøner.

Har forsvunnet Kystproletariatet opptar den samfunnsengasjerte forfatteren.  

Han forteller at det er bare en familie på øya, og at det fantes flere slike små-samfunn bare for noen tiår siden, som nå er borte.

- Det er en type mennesker som er forsvunnet. Og det er få spor etter dem i historiebøkene, i skatteregisteret, i det hele tatt lite dokumentasjon. De ble borte i løpet av velsferdsstatens utvikling. De ble ikke seierherrer, sier Jacobsen.

- Boka er ingen direkte oppfølger?

- Nei. «Seierherrene» handler jo om forandring gjennom hundre år, om hvor mye nordmenn har måtte forandre seg på tre generasjoner. Den nye boka foregår innenfor en tidsperidode på 15-20 år. Dessuten har jeg brukt litt andre litterære metoder.

NY ROMAN: Roy Jacobsen kommer med ny roman til høsten. For første gang vender han tilbake til miljøet han skildret i «Seierherrene». Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
NY ROMAN: Roy Jacobsen kommer med ny roman til høsten. For første gang vender han tilbake til miljøet han skildret i «Seierherrene». Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Ligger det en sivilisasjonskritikk her?

- Ja, det gjør det jo. Norge er jo den store Lotto-vinneren i historien. Det er dette litt ufyselige begrepet «Verdens rikeste land», men så er det jo også sant. Men ikke alle har fått oppleve dette, og det har hatt omkostninger.

Når han skal oppsummere sitt nyeste bokprosjekt, sier Jacobsen:

- Boka handler dypest sett om hukommelse: Hva husker man, hva husker man ikke. Hva er det som blir borte? Og, er det godt eller vondt? Nødvendig eller unødvendig?

Romanen er allerede solgt til flere land. England, Tyskland og flere nordiske land, opplyser forlaget.