Tilbake til start

Verden står på randen av en ny kald krig. Det er på tide å lære av en av de aller klokeste kalde krigerne, Robert S. McNamara.

ERFAREN Robert S. McNamara tjenestegjorde som forsvarsminister under to amerikanske presidenter, John F. Kennedy og Lyndon B. Johnson. Foto: REUTERS/Albert Gea
ERFAREN Robert S. McNamara tjenestegjorde som forsvarsminister under to amerikanske presidenter, John F. Kennedy og Lyndon B. Johnson. Foto: REUTERS/Albert GeaVis mer
Kommentar

En av de klart beste politiske dokumentarfilmene fra nyere tid, er «The Fog of War» fra 2003, hvor vi møter USAs forsvarsminister under John F. Kennedy og Lyndon B. Johnson, Robert S. McNamara. Han gikk bort i 2009, men gjorde seg udødelig gjennom denne filmen hvor han stadfestet en gang for alle sin posisjon som ruvende politisk skikkelse i amerikansk samfunnsliv.

Særlig i den forstand at han klarte å ta lærdom av sine erfaringer, og dele sine selvkritiske refleksjoner med omverdenen. En frittenkende intellektuell, som under opptakene til denne filmen var 85 år gammel. Noen ganger må man oppsøke syvende far i huset for å få det fornuftige svaret.

Filmen er nesten mer aktuell i dag enn den var da den ble utgitt. Da var det invasjonen i Irak som var bakteppe. Nå truer konflikten mellom Russland og Vesten med å utvikle seg til noe nær en kopi av det McNamara måtte navigere i store deler av sitt politiske liv.

«We were this close», sier han og holder tommelfinger og pekefinger en hårsbredd fra hverandre, når han forteller hvor nære på det var før Cubakrisen hadde utløst atomkrig.

Det føles nesten absurd at en 25 år gammel politisk virkelighet banker på døra vår igjen, som et hånlig bevis på at historien ikke lærer oss noenting. Som McNamara sier i sluttsekvensen av filmen. Han siterer T.S. Elliot: «We shall not seize from exploring. And at the end of our exploration we will return to where we started, and know the place for the first time.»

Det hjelper muligens litt å høre på den gode, gamle styrkeoppbyggeren fra Vietnam-krigen.

McNamara tjente som soldat under andre verdenskrig, og var blant annet involvert i bombingen av Japan. Systematisk brannbombing som utslettet store deler av landet, før atombombene i Hiroshima og Nagasaki kom som kronen på verket. En historisk uforholdsmessig maktbruk, som får selv IDFs framferd i Gaza til å blekne. Dette er også en av hans 11 læresetninger i filmen: Proposjonalitet må være en retningslinje i krigføring (slik også folkeretten sier).

Den mest slående læresetningen er likevel denne: «Forstå følelsene til fienden din». Slik forklarer han at de løste Cubakrisen: ved at et kjølig amerikansk hode som kjente Krutsjov og sovjetisk politikk kunne forestille seg hva den sovjetiske lederen trengte på hjemmebane for å kunne framtille saken som en seier: «Vi reddet Cuba fra invasjon!»

«Det vi lyktes med i Cuba, feilet vi med i Vietnam. Vi skjønte ikke hva motstanderen vår tenkte».

Skjønner vi det nå?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.