Tilbake til start

I dag og i morgen reiser Ingvar Ambjørnsen 21 år tilbake til sin litterære start. 24 av årets debutanter skal presenteres av den suksessfulle forfatteren.

«De store debutantdagene» finner sted på utestedet Smuget i Oslo. Ingvar Ambjørnsen har i likhet med kjendiser som Thomas Giertsen og Otto Jespersen investert i restauranthuset. Ambjørnsen pumpet for noen år siden inn 100000 kroner forfatterkroner og mener at han i dag eier pisserenna.

- Jeg debuterte på det motkulturelle Forfatterforlaget i 1981 med romanen «23-salen». På den tida ga jeg blanke i verden, så lenge boka ble gitt ut. Man må ha den innstillingen hvis man skal skrive. Og talent, selvfølgelig.

Wingaard Wolf

Ambjørnsen har hvert år siden 1981 gitt ut én eller flere bøker. Unntaket er 2002. Ambjørnsen har fått musearm og bokhøstabstinenser. Men neste år er han tilbake, banna bein.

- Finnes det en ny Ingvar Ambjørnsen blant årets debutanter?

- Statistisk sett kommer et par av dem til å leve av å skrive om 20 år. Av de som debuterte sammen med meg i 1981, er det bare Øystein Wingaard Wolf og jeg som jevnlig gir ut bøker. Men flere av de andre har også solide forfatterskap bak seg.

Onde anmeldere

Ambjørnsen fikk mye oppmerksomhet i mediene da han debuterte. Ikke nødvendigvis fordi boka var så bra, men fordi tematikken - psykiatrien - ble en nyhetssak.

- Dessuten drev man ikke på og slaktet debutantene på den tida. I år har det vært greit, men i fjor ble flere debutanter utsatt for det jeg vil kalle ondsinnede anmeldere.

- Kan dårlige anmeldelser bety slutten for et ungt forfatterskap?

- Ja, da kan man være ferdig.

Et godt liv

Ambjørnsen har i løpet av sine skrivende år blitt en kjær inspirasjonskilde for mange forfattere. Navn skal ikke nevnes, men Ambjørnsen har selv opplevd at norske kollegaer har klonet selveste Elling.

- Mange ble inspirert av «Hvite niggere», mens andre har rett og slett stjålet talemåter som er ellingske.

- Ble forfatterlivet som du drømte om i 1981?

- Nei, det ble bedre. Jeg hadde ingen ambisjoner om å leve av å skrive. Jeg ville bare gi ut bøker.

Debutantdagene finner sted på Smuget 2. og 3. desember. Les mer om arrangementet på FREDAG.

ERFAREN: - Jeg er veldig mye bedre til å skrive i dag enn jeg var da jeg debuterte i 1981. Det skulle jo faen meg bare mangle! Men jeg var god da også, sier Ingvar Ambjørnsen. I dag og i morgen presenterer han alle årets litterære debutanter på Smuget i Oslo.