Tilbake til start

Madrugada har den siste uka spilt fire konserter i New York og New Jersey - og kommet nærmere amerikansk platekontrakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Det sier bandets manager Stephen Ewashkiw, men mer konkret vil han ikke være. Han er særlig fornøyd med konserten på rockeklubben Siné fredag kveld, der Madrugada var ett av fire band.

- Det var stappfullt av folk som helt tydelig hadde kommet for å høre Madrugada. Vi ble utsolgt for plater, forteller han.

Minner

Men det er ikke første gang Mad-rugada spiller i byen som aldri sover. Dagbladet møtte Madrugada på Maxwell's i Hoboken i New Jersey onsdag kveld. For fire år siden satt de på den samme staselige kafeen, som er en viktig institusjon i det lokale musikklivet. Det er høyt under det gullmalte taket, og Madrugada får rom til å tenke tilbake.

- Minnene bombarderer meg, sier gitarist Robert Burås. Det var like nedi gata de spilte inn andrealbumet «The Nightly Disease». Det ble en del krangling - og en del kaffekopper og halvlitere på Maxwell's. Siden har Madrugada fått et slags gjennombrudd i Europa, engelske medier har gitt bandet gode oppslag denne vinteren, men i USA er de ennå ukjente. I kveld gjør de sin første av de fire opptredenene på, nettopp, Maxwell's.

- Det er lenge siden vi har spilt for folk som ikke kjenner sangene våre, sier vokalist Sivert Høyem.

- Vi er på en måte back to basic , istemmer bassist Frode Jacobsen.

Blant annet rigger bandet scenen selv, og de får ingen harde kontanter på miniturneen. Men kanskje vil de reise herfra med avtale om å gi ut musikken sin i USA, muligens verdens vanskeligste musikkmarked å komme inn på.

- Hva betyr det å spille i New York?

- Jeg har ingen forventninger, det blir som å dyppe tåa i vannet, sier Sivert.

Han innrømmer at han bare synes det er stas å komme til New York etter en intens vår med soloplateslipp og britisk lansering av «Grit». Madrugada har så langt solgt rundt 350000 plater i Norge og Europa. I tillegg forteller Madrugadas ferske manager, Stephen Ewashkiw, at det ligger an til gullplate i Storbritannia. Det vil si at «Grit» antas å selge 50000 eksemplarer der i løpet av 2004. USA er det neste målet.

«Norske Radiohead»

- Det er bra interesse for norske band her borte, sier Marianne Jemtegård. Redaktøren for det norske musikkbladet Mute har sammen med norskamerikaneren Mark Steiner organisert de fire Madrugada-konsertene som et forsøk på å bygge bru mellom Norge og storbyen. Gjennom bekjente i New York har de fått klubbene Maxwell's, CBGB's, Sin-é og Piano's til å invitere det hittil ukjente norske bandet.

- Jeg har alltid hatt veldig tro på Madrugada, sier Mark Steiner om hvorfor Madrugada er første brubyggerband.

- De har kjempestore muligheter, bare se på responsen New York-pressen har gitt dem i forkant av konsertene.

Ja, la oss se litt på den:

Time Out, New Yorks viktigste utelivsguide, presenterer Madrugada-konsertene som en av ukas fem utvalgte musikkbegivenheter, i konkurranse med hundrevis av andre konserter.

The New Yorker skriver at selv om Madrugada kommer fra nord for polarsirkelen, vil deres smarte garasjerock garantert varme.

New York Press kaller Madrugada «det norske Radiohead» og sier at bandet er det hotteste fra Skandinavia siden tresko.

Madrugada går på scenen for å prøve ut nytt materiale. Sju av de elleve låtene de spiller på Maxwell's er nye, og bandet kan ikke støtte seg på rutinen. Ikke overraskende høster balladen og singelen «Majesty» stor applaus. Jubelen er likevel større etter Robert Burås' hvinende gitarsolo på den nye rockelåta «Runnin' Outta Time».

Nærmere platekontrakt

Oppmøtet på de fire New York-konsertene har variert fra 50 til 250 folk. Det er større forhold enn forrige gang de spilte i byen og halvparten av publikum, det vil si 15 folk, gikk da de ukjente karene fra Norge tok opp instrumentene. Selv om én av de 15 som ble igjen, jobbet i plateselskap og var interessert i plata, ble det ingen amerikansk utgivelse den gangen.

- Det skjedde så mye i Europa den gangen at vi ville ikke hatt tid til USA-lansering likevel, forteller bassist Frode. Snart skal de på Englands-turné og spille inn ny plate. Men jo da, de har nok tid til en USA-lansering også.

BAK SCENEN: Sivert Høyem (fra venstre), Simen Vangen, Robert Burås og Frode Jacobsen tester positurene backstage på Maxwell's.
SPILLER UT: Frode Jacobsen (fra venstre), Sivert Høyem og Robert Burås gir New Jersey nye sanger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer