DØDNINGEHODE: Aldri tvil om hvem som er skurk i de tidlige Fantomet-seriene. Her er et bilde fra en av de fargelagte søndagsutgavene til Wilson McCoy.
DØDNINGEHODE: Aldri tvil om hvem som er skurk i de tidlige Fantomet-seriene. Her er et bilde fra en av de fargelagte søndagsutgavene til Wilson McCoy.Vis mer

Tilbakeblikk på Fantomet-skurkenes gullalder

Wandrups utvalgte: Wilson McCoys typegalleri hadde en egen sjarm.

TEGNESERIE: Bokserien «Fantomet kronologisk» er ute med sin andre utgave. Etter hvert betyr kombinasjonen Fantomet og kronologi flere ting. Nyere tegnere liker å dypdykke i fortidas Fantomet-eventyr. Krøniken om ånden som går er blitt meget omfattende. Den varer tross alt i 400 år.

NOSTALGI: De første Fantomet-heftene i samleutgave.
NOSTALGI: De første Fantomet-heftene i samleutgave. Vis mer

I den nye bokserien gjelder kronologien utgivelser på norsk etter at Fantomet kom fast ut i Norge fra 1964 og framover. Bok nummer to inneholder fire Fantomet-historier av gründeren Lee Falk og tegneren Wilson McCoy, hentet fra 1964 og 1965.

I dagens Fantomet-blader er seriene preget av nyere tegnere, med farger, action og dynamikk. Det er jo flott, men det er like fullt noe befriende å møte igjen enkelheten i storyene og svart/hvitt-tegningene til Falk/McCoy.

Her er vi i jungelen, med stammer, dyreliv og mystiske prinser i bortgjemte fjellslott. Guran, Ulv og Hero er på plass, og det er ingen tvil om hvem som er skurker. De har lav panne, skjeggstubber og dødninghodemerke på haka.