DEBATT

Debatt: Statsborgerskap

Tilbakekall av statsborgerskap ved grovt identitetsjuks

Hvor strengt regelverket bør være i slike saker, er det selvsagt opp til politikerne å bestemme. 

FRATATT STATSBORGERSKAP: Mahad Adib Mahamud (30) møter UDI i retten i februar. Han er en av dem som har blitt fratatt sitt statsborgerskap. UDI-direktøren tar ikke stilling iS enkeltsaker i denne kronikken, men skriver på generelt grunnlag om reglene. Foto: Torun Støbakk  / Dagbladet
FRATATT STATSBORGERSKAP: Mahad Adib Mahamud (30) møter UDI i retten i februar. Han er en av dem som har blitt fratatt sitt statsborgerskap. UDI-direktøren tar ikke stilling iS enkeltsaker i denne kronikken, men skriver på generelt grunnlag om reglene. Foto: Torun Støbakk / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Å tilbakekalle et statsborgerskap etter mange års botid i Norge er svært inngripende. Det kan ha store menneskelige omkostninger, det er det ingen som helst tvil om. Likevel åpner loven for dette, og det er langvarig forvaltningspraksis, stadfestet av rettssystemet, at grovt identitetsjuks skal kunne få slike konsekvenser.

Flere har påpekt at myndighetene burde avdekket slikt juks på et mye tidligere stadium, fremfor å grave i gamle saker. Det er helt klart en fordel for alle parter at riktig identitet avklares så tidlig som mulig, og aller helst allerede ved behandlingen av søknad om asyl. For det er i forbindelse med asylsøknader denne type saker oftest starter.

De fleste asylsøkere legger ikke frem identitetsdokumenter, og kommer ofte fra land der ID er bortimot umulig å verifisere. Det tas imidlertid språktester i mange saker. Videre er det utviklet intervjuteknikker som kan bidra til å styrke eller svekke troverdigheten til de opplysningene som legges fram. Søk i sosiale medier kan også frembringe informasjon som det kan nøstes videre i. Men det er en grense for hvor langt det er mulig å fastslå sikkert identiteten til en nyankommet asylsøker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer