DEBATT

Statsborgerskap:

Tilbakekalling av statsborgerskap gjøres for lett

Reglene om tilbakekall av statsborgerskap må endres!

FOR LETT: Den norske Helsingforskomité, Jussbuss, NOAS og Antirasistisk Senter mener at adgangen til å tilbakekalle statsborgerskap bør innskrenkes. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FOR LETT: Den norske Helsingforskomité, Jussbuss, NOAS og Antirasistisk Senter mener at adgangen til å tilbakekalle statsborgerskap bør innskrenkes. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Adgangen til å tilbakekalle statsborgerskap er prinsipielt problematisk. Vi mener Stortinget bør endre regelverket om adgangen til å tilbakekalle. Det bør innføres en foreldelsesfrist for tilbakekall, og det må være en reell vurdering av om tilbakekallet er forholdsmessig.

Det er svært inngripende for den enkelte å få statsborgerskapet tilbakekalt. Det er særlig inngripende ettersom dobbelt statsborgerskap ennå ikke er tillatt i Norge. I praksis må man si fra seg sitt opprinnelige statsborgerskap for å få det norske.

Ved tilbakekall vil mange bli statsløse inntil de eventuelt klarer å få sitt tidligere statsborgerskap tilbake. Norge bør ikke på denne måten bidra til å øke problemet med statsløshet, som det er internasjonal politisk og rettslig enighet om å bekjempe.

Kravene til klarlagt identitet i statsborgerloven § 7 er i dag svært strenge, mange klarer ikke å oppfylle dokumentasjonskravet, på grunn av egne myndigheters manglende muligheter til å utstede dokumentasjon som etter norske myndigheters syn har tilstrekkelig notoritet. I saker om tilbakekall er det ofte meget vanskelig å sikre bevis siden det har gått så lang tid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer