DEBATT

Tilbakekalling av statsborgerskap sprer frykt i innvandrermiljøer

Det som skjer nå sender et signal til ungdom som prøver å ta et oppgjør med æreskulturen, at de aldri er trygge i Norge. De frykter at de en dag skal bli kastet ut av landet de er født og oppvokst i, og som de frem til nå har følt seg trygge i.

SISTE STOPP: Asylsøkere som skal sendes hjem i luftegården til Utlendingsinternatet på Trandum, som er siste stopp i Norge for asylsøkere som skal sendes hjem. - Mange barn og ungdom med innvandrerforeldre er født og oppvokst i Norge, de føler seg norske. Skal dette endres fordi deres foreldre eller besteforeldre har løyet?, skriver artikkelforfatteren.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SISTE STOPP: Asylsøkere som skal sendes hjem i luftegården til Utlendingsinternatet på Trandum, som er siste stopp i Norge for asylsøkere som skal sendes hjem. - Mange barn og ungdom med innvandrerforeldre er født og oppvokst i Norge, de føler seg norske. Skal dette endres fordi deres foreldre eller besteforeldre har løyet?, skriver artikkelforfatteren.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kjære Erna. Er du klar over hvor stor frykt og bekymring din regjering har skapt når det gjelder tilbakekalling av statsborgerskap? Forstår du hvor mange unge mennesker som hver dag frykter for å miste sitt norske pass? Deres fremtid er avhengig av hva deres foreldre eller besteforeldre sa til norske myndigheter da de søkte asyl.

Kan noen forklare meg hvorfor ungdom i dag skal sendes ut av landet fordi foreldre eller besteforeldre løy i et asylintervju for mange år siden? Det gir ikke mening og dette skader etter min mening integreringen, spesielt den yngre generasjonen. Mange unge jeg kjenner med innvandrerbakgrunn er redde.

Selv om det ikke er mange som får sitt statsborgerskap tilbakekalt, sprer frykten seg raskt og mange unge ligger søvnløse. Er dette et forsøk på å gjøre Norge mindre attraktivt å søke asyl i? Mange ungdommer spør at hva er vitsen med å integrere seg hvis du aldri blir norsk? Hva om dine foreldre eller besteforeldre har løyet. Mange ungdommer føler seg sviktet av Norge.

Jeg har blitt oppringt av mange med en frykt for å bli sendt ut av Norge, flere av dem har barn som er født og oppvokst i Norge. Det er ikke sikkert de står i fare for å miste det norske statsborgerskapet, men de er redde allikevel. Det er så mange rykter og så mye usikkerhet rundt om i mange innvandrermiljøer.

I slutten av februar ringer ei fortvilet ung jente meg og sier at livet hennes er over. Hun er redd faren har gitt UDI uriktige opplysninger. Hun sover ikke, spiser ikke og går rundt og er redd og gråter hele tiden. Jenta er født og oppvokst i Norge. Hun er godt integrert, og etter at hun gikk ut av videregående i fjor har hun fått seg fulltidsjobb. Hun har fått lite støtte av familien sin, de mener hun har blitt for norsk. Denne jenta har vært sterk og hun har kjempet for den friheten hun har i dag. Selv om familien har sjikanert henne og hun ikke har noe særlig godt forhold til familien sin, har hun ikke latt seg knekke. Men usikkerheten har knekt henne.

Det som skjer nå sender et signal til ungdom som prøver å ta et oppgjør med æreskulturen, at de aldri er trygge i Norge. De frykter at de en dag skal bli kastet ut av landet de er født og oppvokst i, og som de frem til nå har følt seg trygge i.

Etter et foredrag på en videregående skole ble jeg sittende og snakke med en del ungdom. Vi snakket om frykt. Flere av disse ungdommene vet at deres foreldre har gitt norske myndigheter uriktig informasjon.

En av disse jentene har vært under barnevernet i mange år og har ikke hatt kontakt med sine biologiske foreldre på alle disse årene. Hennes foreldre har gitt norske myndigheter uriktige opplysninger og plutselig føler hun at hun aldri kommer til å bli norsk.

Mange barn og ungdom med innvandrerforeldre er født og oppvokst i Norge, de føler seg norske. Skal dette endres fordi deres foreldre eller besteforeldre har løyet? Norske myndigheter må ta hensyn til disse ungdommene. Det skal ikke lønne seg å lyve for å få opphold, men jeg mener det er viktig å skille mellom de som har gjort noe galt og deres barn eller barnebarn som er en uskyldig part.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer