Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tilbakemelding, ikke uthenging

Undervisningsevaluering skal aldri handle om å rangere eller henge ut lærerne.

FEIL VEI: Evaluering trengs, mener Elevorganisasjonen, men de synes minlarer.no er feil vei å gå. Skjermdump fra minlarer.no
FEIL VEI: Evaluering trengs, mener Elevorganisasjonen, men de synes minlarer.no er feil vei å gå. Skjermdump fra minlarer.no Vis mer

«Den dagen hver eneste skole i Norge har lærervurderinger som fungerer, blir nettsida nedlagt.» Slik lyder beskrivelsen til nettsida minlarer.no. Hvor mye mer i klartekst kan man få det? Nettsida gir elever mulighet til å skrive en evaluering av læreren sin, i tillegg til en karakter fra 1 til 5. Alle evalueringene blir lagt ut offentlig på nettsida, og hittil har over 2000 elever lagt ut anmeldelse av sin lærer.

Vi er mange som har jobbet i mange år for å få på plass undervisningsevaluering, men likevel er det elever som finner det nødvendig å lage noe sånt som denne nettsida. En nettside som har blitt anklaget for å henge ut lærere, for å være useriøs, for å være lite gjennomtenkt.

Elevorganisasjonen mener minlarer.no er feil vei å gå. Vi ønsker ikke et system hvor elevene gir lærerne karakter, vi ønsker et system som bidrar til mer elevmedvirkning og mer læring. Undervisningsevaluering skal aldri handle om å rangere eller henge ut lærerne.

Vi må se på minlarer.no først og fremst som et rop om hjelp - om at elevene må bli tatt seriøst og få muligheter til å si fra. Lærerne vet mye om fag og pedagogikk, men det er bare elevene som vet hvordan undervisningen fungerer for dem. Vi trenger obligatorisk undervisningsevaluering i alle fag.

Følg oss på Twitter

Altfor mange elever står uten mulighet for å kunne forbedre sin egen skolehverdag. Man får til stadighet høre at den norske skolen må bli bedre. Man får også høre at læreren er den viktigste faktoren for god læring. Derfor: Forbedrer man lærerne, følger skolen etter. Hva er vel da bedre enn at elevene gir tilbakemeldinger til lærerne om hva de gjør godt og hva de kan gjøre bedre?

Vi ønsker oss et bedre alternativ til minlarer.no - på vegne av alle elever som ikke tør si ifra foran hele klassen, som blir utsatt for trynefaktor, eller som har lærere som ikke vil forandre på den undervisningen de «har hatt suksess med i 40 år». Obligatorisk undervisningsevaluering vil gjøre skolen bedre for både elev og lærer. Vi vil ha verdens beste skole - gi oss verktøyene.

Axel Fjeldavli, leder elevorganisasjonen.
Axel Fjeldavli, leder elevorganisasjonen. Vis mer